2019 rugsėjo
16
Pirmadienis

Paieška

    • Sorry, there are no polls available at the moment.
  • Ekologiškos kiaulės – tik Raseinių rajone

    Siųsti Versija spausdinimui

    Arūnas DAMBRAUSKAS

    Kaip savaitraštį infomavo ekologinių ūkių kontrolę atliekanti viešoji įstaiga „Ekoagra“, Lietuvoje tėra vienintelis sertifikuotas ūkis, ekologiškai auginantis kiaules. Šio ūkio šeimininkė Audronė Žilėnienė savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sutiko parodyti savo valdas ir papasakoti apie savo kasdienius darbus.

    Kiaulėms – muzika

    Ekologinės kiaulininkystės ūkis įsikūręs šalia Gėluvos gyvenvietės esančiame Algimantų kaime.
    Kiaulių tvartuose galima išgirstiskambant muziką – populiarių lietuviškų dainų motyvus. A.Žilėnienė įsitikinusi, kad tai kiaulėms padeda užaugti sveikoms. O tai labai svarbu gaminant ekologiškus mėsos produktus – rūkytus lašinius,kumpius  ir dešras.
    A.Žilėnienė pabrėžė, kad gaminant skanėstus, priekoniai taip pat turi būti tik ekologiški.
    „Ekologiškus pipirus perkame užsienyje. Česnakus ir įvairias žoleles jau auginsime savo laukuose, kurie pritaikyti ekologinei augalininkystei“, – sakė ūkio šeimininkė.Šiuo metu fermoje auginamos 279 kiaulės. Pagrindiniai darbai tenka šeimos nariams – pluša ne tik tėvai, bet ir vakai – sūnus bei dvi dukros, kurioms neretai padeda dar ir draugės.
    „Džiaugiuosi, kad vaikai ne tik gerai mokosi, bet ir yra labai darbštūs – nebijo jokio darbo. Kad tik mano žentai nebūtų kokie nors užkietėję miestečiai, nes ims ir išsiveš dukras į miestą, kuo toliau nuo kiaulių“, – linksmai kalbėjo  energija trykštanti šeimininkė. Jos teigimu, energijos šaltinis – ekologiškai auginama sveika kiauliena.

    Siekia laimėjimų

    Paklausta, kodėl ėmėsi ekologinio kiaulių ūkio, A.Žilėnienė sakė, kad pradėdama kokią nors veiklą,stengiasi neapsiriboti įprastais rezultatais, siekia išskirtinių tikslų, nes taip gyventi įdomiau.
    „Dar būdama mokykloje, siekiau dalyvauti beveik visuose konkursuose ir ką nors juose laimėti – bent trečią vietą“, – pabrėžė veikli verslininkė.
    Savo ūkyje užaugintą produkciją dažniausiai veža parduoti į Vilnių Turi ir klientų, kuriems specialiai užaugina paršelius. Skerdiena ruošiama ūkiui priklausančioje ir pagal ekologinės gyvulininkystės standartus įrengtoje skerdykloje, kurioje yra ir vadinamosios priešskerdiminės patalpos: čia kiaulės parą laiko ilsisi.
    Per mėnesį A.Žilėnienės ūkyje paruošiama apie 2 tonos ekologiškos produkcijos.
    „Ekologiškos kiaulienos poreikis yra labai didelis. Mes su savo pajėgumais galime patenkinti tik labai nedidelę to poreikio dalį“, – prisipažino moteris.
    Ji teigė šiuo metu ūkio plėtros planų neturinti, tačiau apsiriboti pasiektais rezultatais neketina – darbščiai Žilėnų šeimai priklausančiose pievose ganosi ekologiškai auginama karvių banda.

    Komentarų nėra