[1]Prieskoniai – tai aromatingos augalin?s kilm?s ?vairaus skonio ir kvapo medžiagos. Ši? augal? s?klomis, lapeliais, žiedais, o kartais ir šaknimis pagardinami m?s? valgiai, g?rimai, ruošiamos arbatos. Vertingos ne tik maistin?s, bet ir gydomosios bei dekoratyvin?s prieskoni? savyb?s. Trumpai prisiminkime j? istorij?.
Prieskoniniai augalai aprašyti senov?s kin? knygose ir egiptie?i? papirusuose dar keli t?kstantme?iai prieš m?s? er?. V?lesniais amžiais prie didik? nam? buvo kuriami prieskoni? sodai ir darželiai. Rom?nai, pripažinti gurmanai, gausiai naudojo prieskonius, namuose kabindavo prieskonini? žoli? ryšul?lius. Net užkariautose žem?se kariai šiuos nuostabius augalus augino, nenor?dami atsisakyti savo papro?i?.
Viduramžiai – prieskoni? klest?jimo metas. Tada pasirod? knygos apie skanaus maisto ruošim?, kulinarin? išmon? net menu prad?ta laikyti. V?liau prekyba prieskoniais tapo ne tik ekonomikos reikalu, vyko ir prieskoni? karai d?l j? augintoj?, d?l rink?. Tais laikais vienuolynai gars?jo savo žolynais, iš kuri? gamindavo vaistus. Vakar? Europoje jau tada, o ir dabar pasiturin?iai gyvenan?i? prieskoni? sodeliai yra nam? puošmena ir pasididžiavimas.
Lietuvoje prieskoni? darželiai dažnai žolynais vadinami, dainose apdainuojami. Dz?kijoje dar prieš šimtme?ius buvo auginama m?ta, šalavijas, geriama jonažoli? arbata, Žemaitijoje nuo seno pam?gtas peletr?nas. Vilnijos krašte dar 1883 matais Šven?ionyse prad?jo veikti pirmas vaistažoli? fabrik?lis, kuris v?liau gamino net 60 pavadinim? vaistažoles ir prieskonius.
Dabar gi, kai laikai kiek sunkoki, o vaistažol?s gana brangios, vaistai dar brangesni, gal verta prisiminti istorij?, kad suvoktume ši? augal? vert?. Dar ir d?l to, kad m?s? kasdien vartojama vegeta, lauro lapai, pipirai nusibosta, o kai kuriuos sintetinius prieskonius ne taip jau sveika vartoti. O kai prieskoni? turime ?ia pat, savo darželyje, tada ir maist? galima pasigaminti ne tik skaniau, bet ir pigiau.
Teko matyti prieskoni? darželius ir sodelius Anglijoje, Kanadoje, Graikijoje. Skirtingi jie, ta?iau prie beveik kiekvieno namo sukomponuoti pagal šeimos pom?gius. Kaip patogu, išeina šeiminink? ? kiemel?, prisipjauna prieskoni? pagal skon? ir poreik?, ži?rint kam verda pietus – sve?iui, vyrui ar kaimynui… Dar prie prieskoni? sodelio pav?sin? ar suolelis, daugelis prieskoni? labai kvepia, ilgai ir gražiai žydi, bitut?s žiedelius lankydamos d?zgia. Ar ne miela?
Prieskoni? daržel? galima bet kur sukurti – atskirame mažame saul?tame sodo kampelyje, g?lyne, daržo lysv?je, o ir balkone ar ant palang?s. Ir nesvarbu, kur juos auginsite, svarbu, kad suprasite j? ne?kainuojam? vert?, surasite j? maloniausi? aromat?…