Kukurūzų dešros

Siųsti Versija spausdinimui

Pranas LAURINAVIČIUS

Kukurūzai kilę iš Pietų Amerikos, jie tinka ir galvijų pašarui, ir maistui. Pagal pasėlių plotus pasaulyje kukurūzai po kviečių užima antrą vietą. Tai vienmetis augalas, kartais išaugantis iki 5 m aukščio. Lietuvoje kukurūzai auginami nuo XIX a. Iš pradžių jie buvo sodinami darželiuose, o nuo 1955 m. – kaip pašarinė kultūra.Vyresniosios
kartos agronomai pamena: kolūkių laikais kukurūzų pasėliai buvo prestižinė kultūra. Brolį kukurūzą privalėjo auginti kiekvienas kolūkis, tarybinis ūkis, pasėlius globodavo komjaunimas. Taigi kukurūzas anais laikais buvo komjaunimo ir Nikitos Chruščiovo hibridas. Iš kukurūzų gaminami miltai, krakmolas ir kitokie maisto produktai, o iš stiebų ir lapų – silosas galvijų pašarui.

Geras kukurūzų derlius šiemet užderėjo Paliepių seniūnijos ūkininko Eugenijaus Jasiulio laukuose, 25 hektarų plote: nuo 15 ha žalioji masė sudėta į silosą, o nuo 10 ha subrandintos burbuolės grūdams. „Kad kukurūzai subręstų grūdams, juos būtina pasėti anksti pavasarį – balandžio pabaigoje arba gegužės pirmomis dienomis,- sako ūkininkas E. Jasiulis.

- Ši vasara kukurūzams augti buvo palanki.“

Pašarui skirti kukurūzų grūdai jau ne pirmi metai apdorojami pagal naują pašarų ruošimo technologiją. Grūdai traiškomi su specialiais malūnais-traiškytuvais. Tam tikslui Lietuvoje yra įsikūrusi UAB BALTIC AGRO, vienas šios bendrovės padalinys yra Viduklės seniūnijoje, Virgainių kaime. Bendrovė talkina ūkininkams pasigaminti pašarus iš grūdinių kultūrų jau šeštus metus.

„Ypatingai esame reikalingi, kai lietingas ruduo. Šis ruduo – ne išimtis. Grūdų, kurie skirti pašarui, nereikia džiovinti, jie gali būti 35 procentų drėgnumo. Technologija ne itin sudėtinga, malūnas-traiškytu-vas, kurį aptarnauja vienas žmogus, per valandą apdoroja apie 15 t traiškytų grūdų, kurie maišomi su specialiu konservantu ir kemšami į specialią polietileno rankovę. Į metro ilgio rankovę telpa 2 t 200 kg traiškytų kukurūzų arba kitų grūdų. Šį rudenį tokių pašarinių dešrų galvijams Raseinių rajone jau prigaminome Girkalnio seniūnijoje, Stasio Gargasos ūkyje, Nemakščių seniūnijoje, jaunojo ūkininko Vitalijaus Būziaus ūkyje, Eugenijaus Jasiulio ūkyje. Ko gero, tos pašarų dešros yra kokybiškos ir praturtina galvijų racioną, kitaip argi turėtume tiek užsakymų“, – sako Žemaitijos zonos UAB BALTIC AGRO agronomas konsultantas Sigitas Jonaitis, dirbantis kartu su malūno traiškytuvo operatoriumi vairuotoju Petru Dubinsku. Akivaizdu, kad naujos technologijos bei pažanga
stambiuose ūkiuose neišvengiamair būtina, kaip ir kukurūzų dešros galvijų pašarui.

2 Komentarai

  1. Mėgėjas

    2011 - 10 -20 15:13

    Gaila, autorius nuslėpė faktus ir nepažymėjo, kad kukurūzai tarybiniais metais buvo sėjami kvadratiniu-lizdiniu būdu. Belieka tikėtis, kad artimiausiu metu parduotuvių lentynose pamatysime maistinių kukurūzų dešrų. Skanumėlis……

  2. profas

    2011 - 10 -24 19:06

    mmm… labai skanu, ypač užsigeriant Švyturio alumi