Mokykl? valgyklose patikrinimai

Versija spausdinimui

Ar?nas DAMBRAUSKAS
ar.dambrauskas@gmail.com

Maos porcijos. Negardus maistas. Menkas pasirinkimas. Tokie priekaitai pastaruoju metu skriejo mokykl? valgykloms. Ar valgyklos nusipeln? pasmerkimo? Atsakymo ? ? klausim? iekojo Raseini? rajono maisto produkt? inspektoriai.

Gardumas ne privalumas
Raseini? rajono valstybin?s maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai (VMTT) baig? tikrinti vis? Raseini? rajone esan?i? mokykl? valgyklas. Kai kuriuose patikrinimuose dalyvavo ir savaitra?io Alio, Raseiniai urnalistai. Supaindinsime skaitytojus su inspektori? pasteb?jimais ir ivadomis.
VMTT Raseini? rajono vyriausiasis specialistas, maisto produkt? inspektorius Algimantas Mielinis pabr??, kad mokyklose veikian?i? valgykl? valgiaratyje iais metais ?vyko esmini? poky?i?, kurie suk?l? nemaai sumaities.

Remiantis nuo 2012 met? liepos ?sigaliojusiu sveikatos apkyb? pablog?jo. Pagal sen? ?pratim? norisi, kad kotletas ir bulvi? ko? sudaryt? gerokai daugiau nei 60 procent? porcijos. Bet tai prietaraut? teis?s aktams, pagal kuriuos ir ruoiamas maistas moksleiviams, aikino A. Mielinis.

Pipirin?s udraustos

Jis pabr??, kad mokiniams skirtame maiste didinant darovi? dal? siekiama ?gyvendinti sveikos mitybos tikslus. Maitinimas turi b?ti organizuojamas pagal sveikos mitybos piramid?. Sveikas maistas ne visada b?na toks skanus kaip patiekalai, pagardinti ?vairiausiais prieskoniais ir padaais. Tai normalu: mokyklos valgykla ne kavin?, sak? A. Mielinis.

Remiantis naujuoju reglamentu, mokyklose ant stal? negali b?ti anks?iau ?prast? druskini? ir pipirini?. Ta?iau visikai to atsisakyti nelengva: vienoje mokyklos valgykloje atokioje vietoje buvo pad?ta nemenka l?kt? su druska, kurioje pirtais buvo ?spausta daugyb? duobu?i?, liudijan?i?, kad pietaujantys nevengia savo porcij? pagardinti iupsneliais druskos.

Meniu pagal rajonus

A. Mielinio tvirtinimu, ministro ?sakymas numato ir siauresn? meniu. Paaik?jo, kad moksleivi? valgiaratis yra valdininkikai suplanuotas. Tas planas atsispindi dokumente Perspektyvinis piet? valgiaratis Raseini? rajono mokykloms 2012-2013 metams.

Pateikiame savait? apiman?io plano pavyzd?. Pirma diena: darovi? sriuba su irneliais, vark?s apkepas su uogiene ir grietine arba virti vark??iai tingin?liai su grietine, vaisius ir kompotas su vyniomis. Antra diena: viei? kop?st? ir bulvi? sriuba su grietine, trokinta pauktiena su

darov?mis, ryi? ko? arba bulvi? ko?, mork? salotos, sultys, vaisius, juoda rugin? duona. Tre?ia diena: ukrainietiki bar?iai su grietine, kiaulienos pjausnys, bulvi? arba ryi? ko?, raugint? arba viei? kop?st? salotos su aliejumi, sultys, juoda rugin? duona. Ketvirta diena: irni? sriuba su perlin?mis kruopomis, virt? bulvi? cepelinai su m?sa arba pienikos derel?s, virtos bulv?s, burok?li? salotos, vaisius, juoda rugin? duona. Penkta diena: raugint? kop?st? sriuba su grietine, uvies maltinis Dubysa, keptas arba virtas garuose, virti makaronai, viei? darovi? salotos su aliejumi.

I viso iame dokumente pateikiama penkiolika valgiara?i?, skirt? Raseini? mokykloms.

Bando pl?sti asortiment?

A. Mielinio pasteb?jimu, moksleiviams si?lomas patiekal? kiekis yra gana ribotas. Maisto produkt? inspektorius teig?, jog u moksleivi? maitinim? Raseini? rajone atsakinga bendrov? Smulkus urmas ieko b?d?, kaip prapl?sti asortiment?. Raseini? rajono VMTT specialist? teigimu, nusiskundimai d?l moksleiviams patiekiamo maisto kiekio n?ra be pagrindo. Visiems krito ? akis, kad porcijos, velniai pasakius, tapo maesn?s negu buvo anks?iau, paym?jo A. Mielinis.

Prie kelias savaites Alio, Raseiniai ra? apie mokytoj? ir moksleivi? nusiskundimus d?l mokyklose ?diegt? maitinimo naujovi?. Pedagogai pasakojo apie ?tarimus kelian?i? maisto kokyb?, apie belgik? m?s?, i kurios padaryti prastos kokyb?s karbonadai, apie skurd? g?rim? ir alt?j? patiekal? pasirinkim?.

Telefonu nesiskund?

Raseini? rajono VMTT vyriausioji specialist?, maisto produkt? inspektor? Rita Kumpikevi?ien? tvirtino, kad tarnyba i mokykl? oficiali? skund? n?ra sulaukusi. Kiekvienoje mokyklos valgykloje yra skelbiamas nemokamos telefono linijos numeris, kuriuo paskambinus uregistruojami ir ? centrin? tarnyb? Vilniuje persiun?iami visi skundai. I Raseini? rajono ia telefono linija skund? nesulaukta, teig? R. Kumpikevi?ien?.Pasak A. Mielinio, pedagog? urnalistui isakyti skundai d?l belgikos m?sos n?ra paremti rimtais argumentais. Nesvarbu, ar ta m?sa belgika, olandika ar lenkika. Svarbu, kad ji b?t? i Europos S?jungos valstyb?s. Kiaul?s gali b?ti atveamos i Olandijos ? Maeikius ir ?ia perdirbamos. Tokiu atveju produkto kilm?s alimi laikoma Olandija. Tai gana ?prasta, tvirtino A. Mielinis.

M?sl? d?l m?sos

Usienietikos aldytos m?sos per pra?jus? penktadien? surengt? patikrinim? rasta ir Girkalnio pagrindin?s mokyklos valgykloje. Ant etiket?s buvo paym?ta, kad aldytas kiaulienos kumpis be kaulo buvo paruotas bendrov?je Maeiki? m?sin?. Ta?iau vienas uraas nustebino. M?sos galiojimo laikas iki spalio 29 dienos, o patikrinimas vyko spalio 26 dien?, penktadien?. Paskutin? diena, kada i? m?s? dar b?t? galima vartoti pirmadienis. Ta?iau nuo pirmadienio vaikai atostogauja. Taip ir liko neaiku, kod?l mokyklos valgyklos aldiklyje laikoma m?sa, kuri?, laikantis
norm?, teks imesti. M?s? api?r?j?s A. Mielinis vir?joms primin?, kad vaikams rekomenduojama maist? gaminti ne i aldytos, bet i vieios m?sos. Taip pat atkreip? d?mes?, kad aldyta kiauliena laikoma netinkamai alia aldyt? blyneli? su varke. Atidarius aldytuv?, kuriame laikomi pieno produktai,paaik?jo, kad pienas lenkikas. Pasak inspektori?, tai visikai atitinka standartus.

Paliko ger? ?sp?d?

Girkalnio pagrindin?s mokyklos valgykla inspektoriams paliko ger? ?sp?d?. Tvarkingose patalpose darbavosi r?pestingos vir?jos. Tiesa, darb?ios moterys, pasirodius inspektoriams, atrodo, jaut? nemenk? ?tamp?. Kai viena j? neramiai pasiteiravo apie inspektori? ?sp?dius, R. Kumpikevi?ien?, tarsi ragindama vir?jas atsipalaiduoti, papoktavo: Labai blogai t?vyn? pavojuje.

vaistosi vaisiais

Pagal naujas normas ? mokykl? valgiarat? b?tina ?traukti vaisius: tai gali b?ti kiviai, bananai, apelsinai, kriau?s.

Patikrinime dalyvavusi Smulkaus urmo vadybinink? Vijoleta Gailien? pasteb?jo, kad kai kurie vaikai vaisi? nesuvalgo, o kartais juos net imeta.

Patikrinimo dien? Girkalnio mokyklos valgykloje tvyrojo vaik? ne itin m?gstamas uvies kvapas buvo gaminami uvies maltiniai. Ta?iau patiekalas buvo pagamintas tikrai gardiai.Tai l?m? ne tik vir?j? meistrikumas, bet ir Girkalnio mokyklos valgykloje esanti iskirtin? ?ranga: modernios konversin?s krosnys. Tokiomis krosnimis gali pasigirti, toli grau, ne kiekviena kavin?.

Inspektoriai uvies maltin? inagrin?jo tarsi pro padidinam?j? stikl?. Vienas kepsnys sv?r? 80 gram?, ir tai 5 gramais virijo nustatyt? norm?. Sveriama deimt vienet?. Vienoje porcijoje gali b?ti vienu kitu gramu daugiau ar maiau, ta?iau deimties porcij? svoris nuo normos negali nukrypti nei vienu gramu, paaikino R. Kumpikevi?ien?.
Recept?ra be priekait?

Maltinio recept?ra pasidom?j? inspektoriai isiaikino, kad patiekalas padarytas i aldytos j?ros lydekos fil?, naudota joduota druska. Visa druska privalo b?ti su jodu. To reikalauja naujos normos. Kaip inoma, Lietuvos gyventojams labai tr?ksta jodo, tokiu b?du kompensuojamas labai reikalingos media-gos tr?kumas, paaikino A. Mielinis.

? patikrinimus vykstantys inspektoriai pasiima draudiam? maisto pried? s?ra? ir tikrina, ar toki? pried? n?ra moksleiviams skirtuose patiekaluose. Patikrinus Girkalnio pagrindin?s mokyklos meniu, padaryta ivada, kad uvies maltinyje ir bar?iuose neleistin? pried? n?ra. Inspektori? nuomone, mokykl? valgyklose laikomasi nauj? norm?, ir mokiniai bei pedagogai prie to baigia priprasti. Ta?iau abejoni? kartais keliantis porcij? dydis ir gana ribotas meniu neisklaido nepasitenkinimo.

Mokykloms skirt? nauj?j? valgiarat? kritikav? pedagogai savaitra?iui Alio, Raseiniai teig?, kad po kritikos pasteb?j? teigiam? poslinki?. Mokytojai sak? besitikintys, kad vil?i? teikian?ios permainos bus ne laikinos, bet ?tvirtinan?ios geresnius maisto kokyb?s standartus mokyklose.

saugos ministro ?sakymu, antr?
patiekal? turi sudaryti 40 pro-
cent? darovi?. Vaikai ir moky-
tojai prie to n?ra priprat?. D?l to
ir kyla ?tarim?, kad maisto ko-

2 Komentarai

  1. Jurgis

    2012-11-02 11:29

    maisto gaminimo krosnis valgykloje ar kavin?je yra ne konversin?s, bet konvekcin?s…

  2. daiva

    2012-11-02 22:41

    m?sa kieta kai gumin?, s?r?s kotletai ,vaikas i mokyklos pareina alkanas, pernai taip nebuvo tod?l galima palyginti,tegul b?na tos porcijos maos bet skaniai padarytos,galima padaryti skaniai ir be visoki? pried? tik reikia s?iningai daryti, nejaugi namuose tos vir?jos irgi guminius kotletus valgo ir visokiu priedu deda, abejoju,juk vaikams daro o ne uniukams, tod?l vaikai serga baisiomis ligomis kai pas mones dingo s?iningumas o tik biznis ir pinigai r?pi,s?km?s s?iningumui,bizniu,pinigams.