[1]Išvertus lotynišk? augalo pavadinim?, jis reiškia s?vok? kaln? puošmena. Iš ties? žydintis paprastasis raudon?lis b?na gana dekoratyvus, stipraus ir malonaus aromato. Raudon?liuose daug eterini? aliej?, raugini? medžiag?, karotino ir vitamino C. Vaistams ir prieskoniams vartojami lapai ir žiedai.
Raudon?li? užpilas varo prakait?, padeda atsikos?ti, susirgus angina, skalaujama burna. Raudon?li? dedama ? daugel? gydom?j? arbat? mišini?. Atšalus orams, jo galima gerti vietoj ?prastin?s arbatos, nes raudon?li? arbata yra kvapni, skani ir j? m?gsta vaikai. Kai kraujuoja dantenos, formuojasi ant j? akmenys, rekomenduojama kelis kartus per dien? pakramtyti žali? ar džiovint? lap? bei žied?.
Tai daugiametis, 40-70 cm žolinis augalas su violetiniais žiedais. Tinka auginti ir g?li? lysv?je, vazonuose. Raudon?liai nereikl?s augalai, tik nem?gsta r?gš?i?, užmirkusi? dirv?. ? daigyn?l? arba ? dirv? s?jama balandžio pradžioje. S?klos labai smulkios, greitai uždži?sta, tod?l patikimiau sodinti daigais 30-40 cm atstumu. Vienoje vietoje raudon?lis gali augti iki 10 met?.
Raudon?li? kvapas panašus ? ?iobreli? ir mair?n?, tik skonis silpnai karstel?j?s. Tod?l jie dedami ? tuos pa?ius patiekalus, kur tinka ir min?ti prieskoniai. Labai populiarus raudon?lis ital? virtuv?je, kur daugiausiai naudojamas picoms, spage?iams pagardinti. Lapai vartojami girai, gaivai aromatizuoti.