[1]Tai paskutin? geguž?s, o v?lyv? pavasar? ir pirma birželio savait?. Dar daug daržovi? galima s?ti. Pirmiausia visas šilumam?ges – agurkus, moli?gus, cukinijas, gliaudom?sias ir šparagines pupeles. Visos jos bijo net maž? šalneli?, tad per anksti pas?tos gali nušalti.
Ypa? verta pupeli? daugiau pas?ti jau vien tod?l, kad jose baltym? keleriopai daugiau, negu bet kurioje kitoje daržov?je. Tai sveiko, daug judan?io žmogaus maistas, ogi visi tokie norime b?ti! Pupel?se ypa? daug kalio, net apie 500 mg/proc., gausu ir kit? mineralini? medžiag?. Neatsitiktinai pupel?s, ir ypa? j? ankš?i? nuoviras, naudojamas gydymui. Literat?roje skaitome, kad ši daržov? padeda sergant hipertonija, inkst? ligomis, diabetu, nusilpus širdžiai.
Beje, dar daugelis neragav?s šparagini? pupeli?, nors tai viena lengviausiai auginam? daržovi?. Tik pas?ti ir ankšteles nuskinti reikia. Tik nesuv?linti šio darbelio, nes v?liau nuskintos, jos neb?na tokios skanios. Auga greitai, dera gausiai, aižyti nereikia. Šparagini? pupeli? ankštys m?singos, sultingos, tai tikras gardumynas – ypa? keptos, troškintos, konservuotos. Šeimai pakanka ir pus?s lysvel?s.
Neužmirškime ir juod?j? ridik? – vienos seniausi? Žem?je daržovi?. Egipte, Cheopso piramid?je, rastas užrašas, kur ridikas jau pamin?tas kaip vertinga daržov?. Kinijoje ridikai buvo auginami dar prieš m?s? er?. J? gydomosios savyb?s nuo seno žinomos, j? gausumu gal tik ?esnakai ridikus lenkia. Be to, ridikai vienas aktyviausi? stimuliatori?, sako, kai kuriose šalyse lak?nai net specialiai juos vartoja vietoje kavos.
Verta žinoti, kad už juoduosius ridikus žymiai švelnesnio skonio yra baltieji ridikai, ypa? lenkiška veisl? AGATA. J? šakniavaisis apie 5 cm storio, 20 cm ilgio, baltas, sultingas. Ir didžiausia naujiena japoniškas ridikas – ALABASTER H. Jis baltos spalvos, labai greitai auga, b?na 30 – 40 cm ilgio, net 1 – 2 kg svorio, labai švelnaus skonio. Prekybos centruose importinius šiuos ridikus daugelis m?s? mat?me. Savame darže išauginti bus pigesni…
Nesunku ridikus auginti, tik reikia žinoti, kada s?ti. Vis? r?ši? ridikus geriausia s?ti liepos pabaigoje, rugpj??io pradžioje. Jei pas?jame anks?iau, jie užaugina žyduolius. Peikiame s?kl?, o s?j?jas kaltas… Nereikia ir per tankiai ridik? pas?ti, 1 m2 pakanka 1-1,5g s?kl?. Per tankiai pas?jus, augal?liai, kovodami d?l šviesos, vienas kit? stelbia, taip ir neišaugina šakniavaisio.
Iš ridik? nuovoki šeiminink? gali paruošti ?vairiausi? salot?. J? aštrumui sušvelninti tinka dauguma daržovi? ir ypa? morkos, pomidorai, agurkai, petražol?s, krapai…
Ir ropi? plotel? pas?kime. Kai nurauname ridik?lius, vidurvasaryje tur?sime puik? j? pakaital?, kur? ypa? m?gsta vaikai. Rop?s – greit auganti, nereikli šilumai ir dirvai daržov?, gali užaugti kad ir nederlingesniame sodo kampelyje. Šakniavaisiai ?vairi? spalv?, minkštimas dažniausiai geltonas ar baltas, saldokas, ta?iau turintis ridiko skonio.
Liaudies medicinoje rop?s vartojamos gana pla?iai. Tai kaip dietinis produktas nuo viduri? užkiet?jimo. J? sultimis gydomas skorbutas, gerkl?s ligos. Ropi? nuoviras palengvina atsikos?jim?, virt? ropi? karšti kompresai sumažina s?nari? skausmus. Visk? ir išvardinti sunku…
Ne per v?lu rudens derliui pas?ti žiedini? ir ropini? kop?st?, brokoli? daigyn?l?. Kol daigai užaugs, nurausime ridik?lius, nukasime ankstyv?sias bulves – sode atsiras laisvos žem?s. Laikas v?lesniam derliui ir salot?, krap?, špinat? pas?ti. Nors po kelias eilutes, kad savai šeimai pakakt?, kad ir ruden?l? jaustume pavasario skon?…
Apži?r?kime, ar nereikia atnaujinti daugiame?i? daržovi? kampelio. Tuo labiau, kad po pavasario darbyme?io laiko daugiau atsirado. Vasaros pradžioje dar pats laikas kit? met? derliui pas?ti žiemini? svog?n?, r?gštyni?.