Ar ilgai s?klel? dygsta?

Versija spausdinimui

Kiekvienas darininkas, pas?j?s eimos dar?, neramiai laukia, kada pasirodys pirmieji daigeliai. Kartais nustembame: ridik?liai ir salotos jau sudygo, o mork? daigeli? dar nesimato. Betgi verta inoti, jog daugumos darovi? s?kl? dygimo laikas b?na skirtingas. Tod?l lentel?je kair?je pus?je parodytos dienos, per kiek s?klyt? gali sudygti dr?gnoje ir iltoje dirvoje, esant palankioms s?lygoms. Skai?iai dein?je pus?je rodo, kiek ji dygsta esant maiau palankiomis s?lygomis.

DAROVI?

S?KLOS

DYGIMO

LAIKAS DIENOMIS

Agurkai, kop?stai, pinatai

Burok?liai, ridik?liai, ridikai

Pomidorai, cukinijos, moli?gai

Salotos

R?gtyn?s

Pupel?s, mangoldai

irniai, krapai

Svog?nai, porai

Morkos

Petraol?s, pastarnokai

Paprikos, salierai

4 7

5 8

6 8

6 10

8 12

8 16

10 16

10 18

10 20

12 20

16 20

Dygimo laikas ypa? priklauso nuo dirvos temperat?ros. Darininkai, ypa? pradedantys, danai skundiasi, kad pas?jo, bet s?kla nesudygo. Taigi pai?r?kime, koki? darovi? s?klos daniausiai nesudygsta agurk?, pupeli?… Bet jos dygsta esant nors 1315 C minimaliai temperat?rai. Tiek turi b?ti ?ilusi em?, o ne oras! Tuo tarpu mes, nor?dami isiauginti ankstyvesn? derli?, paguld?me s?klel? ? alt? emel?… Ibrinko, prad?jo dygti ir supuvo…

Palyginkime, kiek skirtingos minimalios dirvos temperat?ros reikalingos darovi? dygimui. Antai, agurkams kaip min?jome 1315 C, pomidorams, paprikai, cukinijoms 10-12 C, burok?liams, mangoldams 5-6 C, morkoms, petraol?ms 4-5 C. emesn?je temperat?roje jau prie 13 C pradeda dygti kop?stai, svog?nai, krapai, salotos, pinatai, ridik?liai, r?gtyn?s, irniai. Taigi, kuo emesn? minimali s?klos dygimo temperat?ra, tuo anks?iau j? galima s?ti. O optimali temperat?ra agurk?, pomidor?, paprik?, cukinij? dygimui yra 2025 C, kitoms darov?ms 15-18 C. Tai verta atsiminti…

Dygim? ypa? pagreitina agropl?vel?, tod?l j? patartina ud?ti ant ilgiau dygstan?i? darovi? lysv?s mork?, petraoli?, pastarnok?, o ir ant ankstyv?j? darovi? ir daigyn?. Glenus daigelius agropl?vel? ne tik nuo aln? apsaugo, nes po ja temperat?ra b?na keliais laipsniais auktesn?, dar ir dr?gm? sulaiko. Ir prieingai, pasitaiko, kada sausesniu pavasariu, kad ir laiku pas?jus, ta?iau nepaliejus, ypa? lengvoje sm?lio dirvoje, per gegu?s kar?ius s?klyt? ar prasikal?s glenas daigelis sudi?sta, tiesiog ikepa. Juk daugumos darovi? s?kl? s?jamos vos 12 cm gyliu, o paviri? saulut? greitai idiovina.

Svarbu ir s?jos gylis. Per giliai pas?tos s?klos sunkiau dygsta, o kartai ir sup?va. Atsiminkime: kuo stambesn? s?kla, tuo giliau ji s?jama, kuo smulkesn? tuo sekliau! Taigi pupos, pupel?s ?terpiamos 46 cm gyliu, irni?, cukinij?, moli?g? s?klos 35 cm, burok?li? 34, agurk?, ridik? 2.53.5, svog?n?, por?, krap? 23 cm, mork? 1.52.5 cm, kop?st?, ridik?li?, salot?, ropi? 12 cm, o salier? vos keli? milimetr? gyliu. ?ia skai?iai pateikiami ma?jan?ia eile, kad lengviau b?t? ?siminti… Dar verta inoti, kad lengvesn?je sm?lingoje dirvoje s?klos s?jamos kiek giliau nei priemolingoje.

Kasmet po s?jos s?kl? lieka, neskub?kime j? imesti. Antai agurk?, moli?g?, irni?, pupeli? s?klos daigios b?na net 46 metus. Jas galima s?ti ir nepatikrinus daigumo, tikrai sudygs. Tuo tarpu sen? krap?, petraoli?, pastarnok?, salier? s?kl? geriau nes?ti, j? daigumas greitai kinta, ma?ja.

Komentarų nėra