[1]Kiekvienas daržininkas, pas?j?s šeimos darž?, neramiai laukia, kada pasirodys pirmieji daigeliai. Kartais nustembame: ridik?liai ir salotos jau sudygo, o mork? daigeli? dar nesimato. Betgi verta žinoti, jog daugumos daržovi? s?kl? dygimo laikas b?na skirtingas. Tod?l lentel?je kair?je pus?je parodytos dienos, per kiek s?klyt? gali sudygti dr?gnoje ir šiltoje dirvoje, esant palankioms s?lygoms. Skai?iai dešin?je pus?je rodo, kiek ji dygsta esant mažiau palankiomis s?lygomis.
DARŽOVI?
S?KLOS |
DYGIMO
LAIKAS DIENOMIS |
Agurkai, kop?stai, špinatai
Burok?liai, ridik?liai, ridikai Pomidorai, cukinijos, moli?gai Salotos R?gštyn?s Pupel?s, mangoldai Žirniai, krapai Svog?nai, porai Morkos Petražol?s, pastarnokai Paprikos, salierai |
4 – 7
5 – 8 6 – 8 6 – 10 8 – 12 8 – 16 10 – 16 10 – 18 10 – 20 12 – 20 16 – 20 |
Dygimo laikas ypa? priklauso nuo dirvos temperat?ros. Daržininkai, ypa? pradedantys, dažnai skundžiasi, kad pas?jo, bet s?kla nesudygo. Taigi paži?r?kime, koki? daržovi? s?klos dažniausiai nesudygsta – agurk?, pupeli?… Bet jos dygsta esant nors 13–15 °C minimaliai temperat?rai. Tiek turi b?ti ?šilusi žem?, o ne oras! Tuo tarpu mes, nor?dami išsiauginti ankstyvesn? derli?, paguld?me s?klel? ? šalt? žemel?… Išbrinko, prad?jo dygti ir supuvo…
Palyginkime, kiek skirtingos minimalios dirvos temperat?ros reikalingos daržovi? dygimui. Antai, agurkams kaip min?jome 13–15 °C, pomidorams, paprikai, cukinijoms 10-12 °C, burok?liams, mangoldams 5-6 °C, morkoms, petražol?ms 4-5 °C. Žemesn?je temperat?roje jau prie 1–3 °C pradeda dygti kop?stai, svog?nai, krapai, salotos, špinatai, ridik?liai, r?gštyn?s, žirniai. Taigi, kuo žemesn? minimali s?klos dygimo temperat?ra, tuo anks?iau j? galima s?ti. O optimali temperat?ra agurk?, pomidor?, paprik?, cukinij? dygimui yra 20–25 °C, kitoms daržov?ms 15-18 °C. Tai verta atsiminti…
Dygim? ypa? pagreitina agropl?vel?, tod?l j? patartina užd?ti ant ilgiau dygstan?i? daržovi? lysv?s – mork?, petražoli?, pastarnok?, o ir ant ankstyv?j? daržovi? ir daigyn?. Gležnus daigelius agropl?vel? ne tik nuo šaln? apsaugo, nes po ja temperat?ra b?na keliais laipsniais aukštesn?, dar ir dr?gm? sulaiko. Ir priešingai, pasitaiko, kada sausesniu pavasariu, kad ir laiku pas?jus, ta?iau nepaliejus, ypa? lengvoje sm?lio dirvoje, per geguž?s karš?ius s?klyt? ar prasikal?s gležnas daigelis sudži?sta, tiesiog iškepa. Juk daugumos daržovi? s?kl? s?jamos vos 1–2 cm gyliu, o pavirši? saulut? greitai išdžiovina.
Svarbu ir s?jos gylis. Per giliai pas?tos s?klos sunkiau dygsta, o kartai ir sup?va. Atsiminkime: kuo stambesn? s?kla, tuo giliau ji s?jama, kuo smulkesn? – tuo sekliau! Taigi pupos, pupel?s ?terpiamos 4–6 cm gyliu, žirni?, cukinij?, moli?g? s?klos 3–5 cm, burok?li? 3–4, agurk?, ridik? 2.5–3.5, svog?n?, por?, krap? 2–3 cm, mork? 1.5–2.5 cm, kop?st?, ridik?li?, salot?, ropi? 1–2 cm, o salier? – vos keli? milimetr? gyliu. ?ia skai?iai pateikiami maž?jan?ia eile, kad lengviau b?t? ?siminti… Dar verta žinoti, kad lengvesn?je sm?lingoje dirvoje s?klos s?jamos kiek giliau nei priemolingoje.
Kasmet po s?jos s?kl? lieka, neskub?kime j? išmesti. Antai agurk?, moli?g?, žirni?, pupeli? s?klos daigios b?na net 4–6 metus. Jas galima s?ti ir nepatikrinus daigumo, tikrai sudygs. Tuo tarpu sen? krap?, petražoli?, pastarnok?, salier? s?kl? geriau nes?ti, j? daigumas greitai kinta, maž?ja.