Ar ilgai s?k­le­l? dygs­ta?

[1]Kiek­vie­nas dar­ži­nin­kas, pa­s?­j?s šei­mos dar­ž?, ne­ra­miai lau­kia, ka­da pa­si­ro­dys pir­mie­ji dai­ge­liai. Kar­tais nu­stem­ba­me: ri­di­k?­liai ir sa­lo­tos jau su­dy­go, o mor­k? dai­ge­li? dar ne­sim­a­to. Bet­gi ver­ta ži­no­ti, jog dau­gu­mos dar­žo­vi? s?k­l? dy­gi­mo lai­kas b?na skir­tin­gas. To­d?l len­te­l?­je kai­r?­je pu­s?­je pa­ro­dy­tos die­nos, per kiek s?k­ly­t? ga­li su­dyg­ti dr?g­no­je ir šil­to­je dir­vo­je, esant pa­lan­kioms s?­ly­goms. Skai­?iai de­ši­n?­je pu­s?­je ro­do, kiek ji dygs­ta esant ma­žiau pa­lan­kio­mis s?­ly­go­mis.

DARŽOVI?

S?KLOS

DYGIMO

LAIKAS DIENOMIS

Agurkai, kop?stai, špinatai

Burok?liai, ridik?liai, ridikai

Pomidorai, cukinijos, moli?gai

Salotos

R?gštyn?s

Pupel?s, mangoldai

Žirniai, krapai

Svog?nai, porai

Morkos

Petražol?s, pastarnokai

Paprikos, salierai

4 – 7

5 – 8

6 – 8

6 – 10

8 – 12

8 – 16

10 – 16

10 – 18

10 – 20

12 – 20

16 – 20

Dy­gi­mo lai­kas ypa? pri­klau­so nuo dir­vos tem­pe­ra­t?­ros. Dar­ži­nin­kai, ypa? pra­de­dan­tys, daž­nai skun­džia­si, kad pa­s?­jo, bet s?k­la ne­su­dy­go. Tai­gi pa­ži?­r?­ki­me, ko­ki? dar­žo­vi? s?k­los daž­niau­siai ne­su­dygs­ta – agur­k?, pu­pe­li?… Bet jos dygs­ta esant nors 13–15 °C mi­ni­ma­liai tem­pe­ra­t?­rai. Tiek tu­ri b?­ti ?ši­lu­si že­m?, o ne oras! Tuo tar­pu mes, no­r?­da­mi iš­si­au­gin­ti anks­ty­ves­n? der­li?, pa­gul­d?­me s?k­le­l? ? šal­t? že­me­l?… Iš­brin­ko, pra­d?­jo dyg­ti ir su­pu­vo…

Palyginkime, kiek skirtingos minimalios dirvos temperat?ros reikalingos daržovi? dygimui. Antai, agurkams kaip min?jome 13–15 °C, pomidorams, paprikai, cukinijoms 10-12 °C, burok?liams, mangoldams 5-6 °C, morkoms, petražol?ms 4-5 °C. Žemesn?je temperat?roje jau prie 1–3 °C pradeda dygti kop?stai, svog?nai, krapai, salotos, špinatai, ridik?liai, r?gštyn?s, žirniai. Taigi, kuo žemesn? minimali s?klos dygimo temperat?ra, tuo anks?iau j? galima s?ti. O optimali temperat?ra agurk?, pomidor?, paprik?, cukinij? dygimui yra 20–25 °C, kitoms daržov?ms 15-18 °C. Tai verta atsiminti…

Dy­gi­m? ypa? pa­grei­ti­na ag­rop­l?­ve­l?, to­d?l j? patartina už­d?­ti ant il­giau dygs­tan­?i? dar­žo­vi? lys­v?s – mor­k?, pet­ra­žo­li?, pas­tar­no­k?, o ir ant anks­ty­v?­j? dar­žo­vi? ir dai­gy­n?. Glež­nus dai­ge­lius ag­rop­l?­ve­l? ne tik nuo šal­n? ap­sau­go, nes po ja tem­pe­ra­t?­ra b?­na ke­liais laips­niais aukš­tes­n?, dar ir dr?g­m? su­lai­ko. Ir prieš­in­gai, pa­si­tai­ko, ka­da sau­ses­niu pa­va­sa­riu, kad ir lai­ku pa­s?­jus, ta­?iau ne­pa­lie­jus, ypa? leng­vo­je sm?­lio dir­vo­je, per ge­gu­ž?s karš­?ius s?k­ly­t? ar pra­si­ka­l?s glež­nas dai­ge­lis su­dži?s­ta, tie­siog iš­ke­pa. Juk dau­gu­mos dar­žo­vi? s?k­l? s?­ja­mos vos 1–2 cm gy­liu, o pa­vir­ši? sau­lu­t? grei­tai iš­džio­vi­na.

Svar­bu ir s?­jos gy­lis. Per gi­liai pa­s?­tos s?k­los sun­kiau dygs­ta, o kar­tai ir su­p?­va. At­si­min­ki­me: kuo stam­bes­n? s?k­la, tuo gi­liau ji s?­ja­ma, kuo smul­kes­n? – tuo sek­liau! Tai­gi pu­pos, pu­pe­l?s ?ter­pia­mos 4–6 cm gy­liu, žir­ni?, cu­ki­ni­j?, mo­li?­g? s?k­los 3–5 cm, bu­ro­k?­li? 3–4, agur­k?, ri­di­k? 2.5–3.5, svo­g?­n?, po­r?, kra­p? 2–3 cm, mor­k? 1.5–2.5 cm, ko­p?s­t?, ri­di­k?­li?, sa­lo­t?, ro­pi? 1–2 cm, o salier? – vos ke­li? mi­li­met­r? gy­liu. ?ia skai­?iai pa­tei­kia­mi ma­ž?­jan­?ia ei­le, kad leng­viau b?­t? ?si­min­ti… Dar ver­ta ži­no­ti, kad leng­ves­n?­je sm?­lin­go­je dir­vo­je s?k­los s?­ja­mos kiek gi­liau nei prie­mo­lin­go­je.

Kas­met po s?­jos s?k­l? lie­ka, nes­ku­b?­ki­me j? iš­mes­ti. An­tai agur­k?, mo­li?­g?, žir­ni?, pu­pe­li? s?k­los dai­gios b?­na net 4–6 me­tus. Jas ga­li­ma s?­ti ir ne­pa­tik­ri­nus dai­gu­mo, tik­rai su­dygs. Tuo tar­pu se­n? kra­p?, pet­ra­žo­li?, pas­tar­no­k?, sa­lie­r? s?k­l? ge­riau ne­s?­ti, j? dai­gu­mas grei­tai kin­ta, ma­ž?­ja.