Gal salieras pagelbės…
Senovės Graikijoje apie beviltišką ligonį sakydavo, kad jam padėti gali nebent salieras. Gydomųjų savybių gausa tik česnakas juos lenkia. Daug garbės yra tekę šiai daržovei. Buvo laikas, kai iš salierų lapų pindavo vainikus varžybų nugalėtojams, buvo ir kai juos pindavo laidotuvėms…
Salierai tonizuojančiai veikia visą žmogaus organizmą. O ir jų skonis nuostabus, kaip baravykų. Dabar, kai pastarieji tokie brangūs, galima ir svečius pavaišinti, neatskirs… Labai skanios ir aromatingos salierų sultys, ypač sumaišytos su morkų ar obuolių. Taip pat labai vertingi šių daržovių lapai.
Salierai labai naudingi žmogaus sveikatai. Jie gerina apetitą, virškinimą, ypač tinka prie sumažinto skrandžio rūgštingumo. Salierų biologiškai aktyvios medžiagos gerina nervų sistemos veiklą, organizmo atsparumą infekcinėms ligoms, inkstų darbą. Nustatyta, kad salierus tinka valgyti sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, reumatu, akmenlige. Viską ir išvardinti sunku…
Nelengva salierus auginti jau vien todėl, kad ilgokas jų vegetacijos periodas. Antai daigus pasodinus, šakniavaisiniai salierai užauga per 140 dienų, lapkotiniai – 120 dienų. Salierai sėjami anksti, kovo pradžioje ar viduryje. Salierų sėklos labai smulkios, viename grame jų 2400! Todėl sėjama labai sekliai, tik 1-2 mm gyliu. Sėklos į žemės paviršių vos įspaudžiamos ar užberiamos plonu smėlio sluoksneliu. Salierų sėklos dygsta ilgai, 15-20 dienų, tai patartina prieš sėją vieną parą pamirkyti.
Viena geriausių salierų veislių yra olandiški BRILIANT, prancūziški MONARCH, lenkiški EDWARD. Šios veislės salierai užauga dideli, apie 1 kg svorio, minkštimas baltas, aromatingas. Gerai laikosi per žiemą. Verta žinoti, kad salierų daigus lauke reikia sodinti ne giliau, nei jie augo daigyne. Pasodinus per giliai, užauga mažesni šakniavaisiai su gausiomis šoninėmis šaknimis.
Daigai – tik durpžemiuose
Iki daigų auginimo liko nedaug laiko, todėl daugelio daržininkų rūpestis, kaip šį darbelį lengviau nudirbti. Literatūroje daigams auginti paruošta žemė vadinama substratu, o jų būna įvairių. Vieni juos gaminasi patys, imdami geresnę daržo žemę ar iš anksto paruoštą kompostą. Bet daržo žemė būna per sunki, neporinga, nelaidi vandeniui, dar užkrėsta ligomis ar kenkėjais. Taip ir vargsta daigeliai, vargstame ir mes. Ne visos durpės daigams auginti tinka, jos turi būti pakalkintos, praturtintos maisto medžiagomis.
Mažiausiai rūpesčių būna, kai daigams auginti naudojame durpių įmonių pagamintus substratus. Durpės būna persijotos, pakalkintos iki daigams reikalingo pH 5,5-6,5, pridėta trąšų – makro ir mikroelementų. Tačiau reikia atsiminti, kad jų užtenka tik sėklytės sudygimui ir pirmiesiems lapeliams. Vėliau, daigelius išpikavus į puodelius, kaskart laistant reikia į vandenį įdėti tirpių kompleksinių trąšų su mikroelementais. Labai gerai tinka Kemira FERTICARE arba NUTRIFOL 0,2 % tirpalas, tai apie 20 g trąšos 10 litrų vandens. Galima naudoti ir skystas kompleksines trąšas. Saulėtomis dienomis laistoma dažniau, bet reikia stebėti, ar neįmirksta žemė puodeliuose. Daigelio šaknims ir oro reikia, o pasitaiko, kad jį perliedami mes tiesiog daigelį paskandiname. Tada jis pagelsta, nyksta, neauga, kartais ir žūna…
Mūsų rajone, kaip pastebėjome, daugiausia pardavinėjami Agrochemos, Durpetos, Sulinkių durpynų substratai. Jie būna universalios paskirties bei atskiri pomidorams ir paprikai, agurkams, gėlėms. Maisto elementų santykiai juose kiek skirtingi, pritaikyti kiekvienai augalo rūšiai. Dar yra gaminami substratai, praturtinti organinėmis trąšomis. Jie labiau tinka agurkams, pomidorams, sodinant daigus, įdėti į duobutes. Mūsų nuomone, tamsesni, juodos spalvos žemutinio tipo durpių substratai yra geresni, patikimesni. Puresni, rudesnės spalvos aukštutinio tipo durpių substratai dažniau naudojami gėlėms. Taupant litą, pramoniniu būdu pagamintus substratus galima maišyti su kompostu, gera velėnine žeme, o ir smėliu.
spaudžia
2022-04-20 13:16
mes kai nusipirkom lėtaeigę sulčių spaudimo mašiną, negalim atsidžiaugt. atrodo tikrai tokie dalykai, kur ankščiau būdavo nelabai valgomi, išspausti sulčių pavidale, pasaldinti natūraliai yra nerealiausias pusrytis, gaiva ir vitaminų užtaisas