Gal sa­lie­ras pa­gel­b?s…

[1]Se­no­v?s Grai­ki­jo­je ap­ie be­vil­tiš­k? li­go­n? sa­ky­da­vo, kad jam pa­d?­ti ga­li ne­bent sa­lie­ras. Gy­do­m?­j? sa­vy­bi? gau­sa tik ?es­na­kas juos len­kia. Daug gar­b?s yra te­k? šiai dar­žo­vei. Bu­vo lai­kas, kai iš sa­lie­r? la­p? pin­da­vo vai­ni­kus var­žy­b? nu­ga­l?­to­jams, bu­vo ir kai juos pin­da­vo lai­do­tu­v?ms…

Sa­lie­rai to­ni­zuo­jan­?iai vei­kia vi­s? žmo­gaus or­ga­niz­m?. O ir j? sko­nis nuo­sta­bus, kaip ba­ra­vy­k?. Da­bar, kai pas­ta­rie­ji to­kie bran­g?s, ga­li­ma ir sve­?ius pa­vai­šin­ti, ne­at­skirs… La­bai ska­nios ir aro­ma­tin­gos sa­lie­r? su­ltys, ypa? su­mai­šy­tos su mor­k? ar obuo­li?. Taip pat la­bai ver­tin­gi ši? dar­žo­vi? la­pai.

Sa­lie­rai la­bai nau­din­gi žmo­gaus svei­ka­tai. Jie ge­ri­na ape­ti­t?, virš­ki­ni­m?, ypa? tin­ka prie su­ma­žin­to skran­džio r?gš­tin­gu­mo. Sa­lie­r? bio­lo­giš­kai ak­ty­vios me­džia­gos ge­ri­na ner­v? si­ste­mos veik­l?, or­ga­niz­mo at­spa­ru­m? in­fek­ci­n?ms li­goms, inks­t? dar­b?. Nu­sta­ty­ta, kad sa­lie­rus tin­ka val­gy­ti ser­gant šir­dies ir krau­ja­gys­li? li­go­mis, reu­ma­tu, ak­men­li­ge. Vis­k? ir iš­var­din­ti sun­ku…

Ne­leng­va sa­lie­rus au­gin­ti jau vien to­d?l, kad il­go­kas j? ve­ge­ta­ci­jos pe­ri­o­das. An­tai dai­gus pa­so­di­nus, šak­nia­vai­si­niai sa­lie­rai už­au­ga per 140 die­n?, lap­ko­ti­niai – 120 die­n?. Sa­lie­rai s?­ja­mi anks­ti, ko­vo pra­džio­je ar vi­du­ry­je. Sa­lie­r? s?k­los la­bai smul­kios, vie­na­me gra­me j? 2400! To­d?l s?­ja­ma la­bai sek­liai, tik 1-2 mm gy­liu. S?k­los ? že­m?s pa­vir­ši? vos ?spau­džia­mos ar už­be­ria­mos plo­nu sm?­lio sluoks­ne­liu. Sa­lie­r? s?k­los dygs­ta il­gai, 15-20 die­n?, tai pa­tar­ti­na prieš s?­j? vie­n? pa­r? pa­mir­ky­ti.

Vie­na ge­riau­si? sa­lie­r? veis­li? yra olan­diš­ki BRILIANT, pranc?ziški MONARCH, lenkiški EDWARD. Šios veis­l?s sa­lie­rai už­au­ga di­de­li, apie 1 kg svo­rio, minkš­ti­mas bal­tas, aro­ma­tin­gas. Ge­rai lai­ko­si per žie­m?. Ver­ta ži­no­ti, kad sa­lie­r? dai­gus lau­ke rei­kia so­din­ti ne gi­liau, nei jie au­go dai­gy­ne. Pa­so­di­nus per gi­liai, už­au­ga ma­žes­ni šak­nia­vai­siai su gau­sio­mis šo­ni­n?­mis šak­ni­mis.

Dai­gai – tik durp­že­miuo­se

Iki dai­g? au­gi­ni­mo li­ko ne­daug lai­ko, to­d?l dau­ge­lio dar­ži­nin­k? r?­pes­tis, kaip š? dar­be­l? leng­viau nu­dirb­ti. Li­te­ra­t?­ro­je dai­gams au­gin­ti pa­ruoš­ta že­m? va­di­na­ma sub­stra­tu, o j? b?­na ?vai­ri?. Vie­ni juos ga­mi­na­si pa­tys, im­da­mi ge­res­n? dar­žo že­m? ar iš anks­to pa­ruoš­t? kom­pos­t?. Bet dar­žo že­m? b?­na per sun­ki, ne­po­rin­ga, ne­lai­di van­de­niui, dar už­kr?s­ta li­go­mis ar ken­k?­jais. Taip ir vargs­ta dai­ge­liai, vargs­ta­me ir mes. Ne vi­sos dur­p?s dai­gams au­gin­ti tin­ka, jos tu­ri b?­ti pa­kal­kin­tos, pra­tur­tin­tos mais­to me­džia­go­mis.

Ma­žiau­siai r?­pes­?i? b?­na, kai dai­gams au­gin­ti nau­do­ja­me dur­pi? ?mo­ni? pa­ga­min­tus sub­stra­tus. Dur­p?s b?­na per­si­jo­tos, pa­kal­kin­tos iki dai­gams rei­ka­lin­go pH 5,5-6,5, pri­d?­ta tr?­š? – mak­ro ir mik­roe­le­men­t?. Ta­?iau rei­kia at­si­min­ti, kad j? už­ten­ka tik s?k­ly­t?s su­dy­gi­mui ir pir­mie­siems la­pe­liams. V?­liau, dai­ge­lius iš­pi­ka­vus ? puo­de­lius, kas­kart lais­tant rei­kia ? van­de­n? ?d?­ti tir­pi? komp­lek­si­ni? tr?­š? su mik­roe­le­men­tais. La­bai ge­rai tin­ka Ke­mi­ra FER­TI­CA­RE ar­ba NUTRIFOL 0,2 % tir­pa­las, tai ap­ie 20 g tr?­šos 10 lit­r? van­dens. Ga­li­ma nau­do­ti ir skys­tas komp­lek­si­nes tr?­šas. Sau­l?­to­mis die­no­mis lais­to­ma daž­niau, bet rei­kia ste­b?­ti, ar ne­?­mirks­ta že­m? puo­de­liuo­se. Dai­ge­lio šak­nims ir oro rei­kia, o pa­si­tai­ko, kad j? pe­rlie­da­mi mes tie­siog dai­ge­l? pa­skan­di­na­me. Ta­da jis pa­gels­ta, nyks­ta, ne­au­ga, kar­tais ir ž?­na…

M?­s? ra­jo­ne, kaip pas­te­b?­jo­me, dau­giau­sia pa­rda­vi­n?­ja­mi Ag­ro­che­mos, Dur­pe­tos, Su­lin­ki? dur­py­n? sub­stra­tai. Jie b?na uni­ver­sa­lios pa­skir­ties bei at­ski­ri po­mi­do­rams ir pa­pri­kai, agur­kams, g?­l?ms. Mais­to ele­men­t? san­ty­kiai juo­se kiek skir­tin­gi, pri­tai­ky­ti kiek­vie­nai au­ga­lo r?­šiai. Dar yra ga­mi­na­mi sub­stra­tai, pra­tur­tin­ti or­ga­ni­n?­mis tr?­šo­mis. Jie la­biau tin­ka agur­kams, po­mi­do­rams, so­di­nant dai­gus, ?d?­ti ? duo­bu­tes. M?­s? nuo­mo­ne, tam­ses­ni, juo­dos spal­vos že­mu­ti­nio ti­po dur­pi? sub­stra­tai yra ge­res­ni, pa­ti­ki­mes­ni. Pu­res­ni, ru­des­n?s spal­vos aukš­tu­ti­nio ti­po dur­pi? sub­stra­tai daž­niau nau­do­ja­mi g?­l?ms. Tau­pant lit?, pra­mo­ni­niu b?­du pa­ga­min­tus sub­stra­tus ga­li­ma mai­šy­ti su kom­pos­tu, ge­ra ve­l?­ni­ne že­me, o ir sm?­liu.