Ir tas mielas prieskonių darželis!
Prieskoniai – tai aromatingos augalinės kilmės įvairaus skonio ir kvapo medžiagos. Šių augalų sėklomis, lapeliais, žiedais, o kartais ir šaknimis pagardinami mūsų valgiai, gėrimai, ruošiamos arbatos. Vertingos ne tik maistinės, bet ir gydomosios bei dekoratyvinės prieskonių savybės. Trumpai prisiminkime jų istoriją.
Prieskoniniai augalai aprašyti senovės kinų knygose ir egiptiečių papirusuose dar keli tūkstantmečiai prieš mūsų erą. Vėlesniais amžiais prie didikų namų buvo kuriami prieskonių sodai ir darželiai. Romėnai, pripažinti gurmanai, gausiai naudojo prieskonius, namuose kabindavo prieskoninių žolių ryšulėlius. Net užkariautose žemėse kariai šiuos nuostabius augalus augino, nenorėdami atsisakyti savo papročių.
Viduramžiai – prieskonių klestėjimo metas. Tada pasirodė knygos apie skanaus maisto ruošimą, kulinarinę išmonę net menu pradėta laikyti. Vėliau prekyba prieskoniais tapo ne tik ekonomikos reikalu, vyko ir prieskonių karai dėl jų augintojų, dėl rinkų. Tais laikais vienuolynai garsėjo savo žolynais, iš kurių gamindavo vaistus. Vakarų Europoje jau tada, o ir dabar pasiturinčiai gyvenančių prieskonių sodeliai yra namų puošmena ir pasididžiavimas.
Lietuvoje prieskonių darželiai dažnai žolynais vadinami, dainose apdainuojami. Dzūkijoje dar prieš šimtmečius buvo auginama mėta, šalavijas, geriama jonažolių arbata, Žemaitijoje nuo seno pamėgtas peletrūnas. Vilnijos krašte dar 1883 matais Švenčionyse pradėjo veikti pirmas vaistažolių fabrikėlis, kuris vėliau gamino net 60 pavadinimų vaistažoles ir prieskonius.
Dabar gi, kai laikai kiek sunkoki, o vaistažolės gana brangios, vaistai dar brangesni, gal verta prisiminti istoriją, kad suvoktume šių augalų vertę. Dar ir dėl to, kad mūsų kasdien vartojama vegeta, lauro lapai, pipirai nusibosta, o kai kuriuos sintetinius prieskonius ne taip jau sveika vartoti. O kai prieskonių turime čia pat, savo darželyje, tada ir maistą galima pasigaminti ne tik skaniau, bet ir pigiau.
Teko matyti prieskonių darželius ir sodelius Anglijoje, Kanadoje, Graikijoje. Skirtingi jie, tačiau prie beveik kiekvieno namo sukomponuoti pagal šeimos pomėgius. Kaip patogu, išeina šeimininkė į kiemelį, prisipjauna prieskonių pagal skonį ir poreikį, žiūrint kam verda pietus – svečiui, vyrui ar kaimynui… Dar prie prieskonių sodelio pavėsinė ar suolelis, daugelis prieskonių labai kvepia, ilgai ir gražiai žydi, bitutės žiedelius lankydamos dūzgia. Ar ne miela?
Prieskonių darželį galima bet kur sukurti – atskirame mažame saulėtame sodo kampelyje, gėlyne, daržo lysvėje, o ir balkone ar ant palangės. Ir nesvarbu, kur juos auginsite, svarbu, kad suprasite jų neįkainuojamą vertę, surasite jų maloniausią aromatą…