Kopūstų ankstyvumas nevienodas
Baltagūžiai kopūstai – mūsų mėgstamiausia, o ir pigiausia daržovė. Vertinami baltagūžiai už tai, kad juose daug angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitamino C, geros jų ir dietinės savybės. O gausybę valgių su kopūstais sunku ir suskaičiuoti, jie ne tik sotūs, bet ir pigūs. Gal todėl šiuo sudėtingu ekonominio nuosmukio laikmečiu verta kopūstų prisiauginti daugiau…
Prieš rinkdamiesi, kokias baltagūžių kopūstų veisles auginsime, pirmiausia pagalvokime, kam juos vartosime. Ankstyvųjų veislių kopūstus – šviežius valgysime, vidutinio vėlyvumo – rauginsime, o vėlyvus paliksime žiemai. Daugelis vėlyvų veislių kopūstų laikosi ne tik iki viduržiemio, bet net iki naujo derliaus. Todėl daržininkui mėgėjui patartina auginti bent 2-3 skirtingų veislių kopūstus.
Veislė, hibridas | Dienų nuo
daigų pasodinimo iki derėjimo |
Ypatumai |
PAREL H
(Olandija) |
55-60 | Ankstyvas hibridas, gūžės apie 1,2 kg svorio, vienodos, gražios, gero skonio |
GOLDEN ACRE
(Vakarų Europa) |
65-70 | Populiari ankstyvųjų kopūstų veislė, gūžės užauga iki 1,5 kg, pavėlavus nukirsti – netrūkinėja |
BRUNSWICK
(Vokietija) |
110-120 | Vidutinio ankstyvumo veislė, gūžės apie 2,5 kg svorio, tinka ne tik rauginimui, bet ir laikymui iki viduržiemio |
BRIGADIER H
(Prancūzija) |
120-130 | Derlingas hibridas, gūžės šviesios, 4-6 kg svorio, dėl gero skonio ir didelio cukraus kiekio labai tinka rauginimui, laikymui |
TIURKIS
(Vokietija) |
130-140 | Vėlyva veislė, gūžės apvaliai plokščios, apie 2,5 kg svorio, laikosi iki naujo derliaus |
KAMIENNA GLOWA
(Lenkija) |
145-155 | Vėlyva veislė, gūžės apie 4 kg svorio, kietos, tinka rauginimui, laikosi iki naujo derliaus |
Kaip matome, lentelėje nėra DOTNUVOS BALTARUSIŠKŲ veislės kopūstų. Ši veislė neįteisinta Europos Sąjungos veislių registre, todėl jos sėkla neauginama ir neplatinama. Bet maža čia bėda. Plačiai paplitusi vokiška veislė BRUNSWICK nė kiek neblogesnė, labai gerai tinka rauginti. Ir vegetacijos periodas gana neilgas. Tad šios veislės daigus sodinimui galima išsiauginti ne tik šiltnamyje, bet ir lauke, uždengus juos agroplėvele.
Vienas didžiausių rūpesčių auginant ypač ankstyvuosius kopūstus yra tai, kad nuo šilumos ištįsta daigeliai. Klaida čia daroma tokia, jog užmirštame, kad po sudygimo 4-7 dieną kopūstų daigelius reikia palaikyti žemesnėje temperatūroje, vos 6-10°C. Tik išlindus pirmiesiems tikriesiems lapeliams, daigeliai vėl laikomi aukštesnėje temperatūroje.
Padaiginkime ankstyvąsias bulves
Kad bulvių, ypač ankstyvųjų, derlius greičiau užaugtų ir būtų didesnis, labai svarbu tinkamai paruošti gumbus sodinti. Bulves reikia daiginti. Tokios bulvės ne tik greičiau sudygsta, bet ir jų vegetacija prasilenkia su didžiausių ligų ir kenkėjų antplūdžiu, gaunamas ketvirtadaliu didesnis derlius. Dabar balandžio pradžioje pats tinkamiausias laikas nors mažą dėžutę ankstyvųjų bulvių padėti daiginti! Nedidelis čia gi darbelis…
Daiginama apie mėnesį šviesoje, kol bulvių daiguose susidaro šaknelių pradmenys, iš kurių dirvoje išauga stiprios šaknys. Lauke pasodintos sudaigintos bulvės per 4–5 dienas išleidžia šakneles, o per 10–15 dienų dirvos paviršiuje pasirodo ir daigai. Tuo tarpu nedaigintos bulvės dygsta apie 25 dienas, o drėgną ir vėsų pavasarį dar ilgiau.
Daiginamų bulvių daigų skaičius priklauso nuo gumbo stambumo ir veislės. Sudaiginti normalaus stambumo sėkliniai gumbai duoda trečdaliu daugiau daigų ir produktyvių stiebų nei smulkūs. Šviesoje, 13–15 laipsnių temperatūroje susiformavę 1–1,5 cm daigai būna ne per ilgi ir stiprūs, jie netrapūs, sodinimo metu nelūžinėja.
Labai gerai bulves daiginti šiltnamiuose. Tik reikia stengtis, kad saulėtomis dienomis temperatūra nepakiltų iki 25–30°C, nes tada daigeliai pradeda medėti, viršūnėlės pajuoduoja, gumbai suvysta ir derlius būna mažesnis. Tokiomis dienomis vertėtų bulves pridengti, jų paviršių kaskart sudrėkinti.
Paprastai kiekvienas daržininkas sodina bent vieną ankstyvųjų bulvių veislę vasaros poreikiams. Juk reikia per Jonines šviežių bulvių pasikasti. Tačiau veislę išsirinkti sunku, daug jų, vien rajonuotų veislių sąraše trys dešimtys, beveik pusė iš jų – ankstyvosios. Man labiausiai patinka olandiškos ir vokiškos bulvių veislės.
Todėl paminėsime tik kelias veisles. FRESCO, ADORA – ankstyvos veislės, bulvės apvaliai ovalios, didelės, odelė ir gumbo vidus gelsvos spalvos. SANTE – viena pirmųjų, dar anais kolūkiniais laikais atklydo ir įsitvirtino pas mus. Sakoma, kad ši bulvių veislė viską pakenčia – nepalankius metų orus, dirvos įvairovę ir net agrotechnikos klaidas. Bulvės vidutinio dydžio, ovalios formos, odelė ir vidus gelsvas, labai skanios. Veislė atspari ligoms. RED SCARLET – vėlyvesnė veislė. Bulvės gražios pailgos formos, odelė rausva, skonis geras. Gerai laikosi per žiemą.
Bulvių sėklą reikia periodiškai kas 3–4 metai atnaujinti. Verta žinoti, kad bulvių ankstyvumą nulemia tai, kaip anksti bulvių sėklą sudaiginame ir pasodiname. Jų derlių dar paankstina agroplėvelė. Tik gaila, kad šiandien daug kas galvoja, jog, auginant bulves, žinios nereikalingos, pakaks tėvų ir senelių patirties. Todėl gal maišą pasodinę tik tris ar keturis jų prikasame, o reikėtų ir galima trigubai daugiau…