Koks ko­p?s­tas ver­tin­giau­sias?

[1]Pa­si­ži?­r?­ki­me ? ko­p?s­t? šei­m? – bal­ta­g?­žiai, rau­don­g?­žiai, ro­pi­niai, žie­di­niai, bro­ko­liai… Pas mus dau­giau­siai m?gs­ta­mi bal­ta­g?­žiai, tuo tar­pu ki­to­se Eu­ro­pos ša­ly­se bal­ta­g?­ži? ko­p?s­t? plo­tai n?ra dideli, jie ten ne per daug ver­ti­na­mi.

Bal­ta­g?­žiai ko­p?s­tai – leng­vai au­gi­na­ma dar­žo­v?. Ver­ta j? sa­va­me dar­že pri­si­au­gin­ti, sa­vi vi­sa­da ska­nes­ni, ypa? jei kir­mi­n?­lius lai­ku nu­ren­ka­me… Bal­ta­g?­žiuo­se ko­p?s­tuo­se daug ang­lia­van­de­ni?, mi­ne­ra­li­ni? me­džia­g?, vi­ta­mi­no C. O troš­kin­ti ko­p?s­tai su bul­v?­mis – be­ne pi­giau­sias ir so­?iau­sias pa­tie­ka­las, net kas­dien val­go­mas ne­nu­si­bos­ta…Ne­rei­kia rek­la­muo­ti ir žie­di­ni? ko­p?s­t?, nes tai vie­na ge­riau­si? die­ti­ni? dar­žo­vi?!

Bet dau­giau­siai m?­s? pri­mirš­tos dvi ypa? leng­vai au­gi­na­mos ko­p?s­ti­n?s dar­žo­v?s – ro­pi­niai ko­p?s­tai, ar­ba ka­lia­ro­p?s, ir bro­ko­liai. Be­je, ?do­mu pa­ly­gin­ti mais­tin­gu­mo ko­e­fi­cien­tus: bal­ta­g?­ži? – 2,4, kai ro­pi­ni? ko­p?s­t? – 3,6, bro­ko­li? – net 5,8! O at­ski­ri j? ko­ky­b?s ro­dik­liai ma­to­mi len­te­l?­je.

Ro­pi­niai ko­p?s­tai – vie­na anks­ty­viau­si? ko­p?s­ti­ni? dar­žo­vi?. Pir­mo der­liaus su­lau­kia­me po dvie­j? m?­ne­si?. Va­sa­ros pra­džio­je ga­li­me val­gy­ti ža­lius, vir­tus, kep­tus, troš­kin­tus. La­bai mais­tin­gi ir ši? ko­p?s­t? lap­ko­?iai.

Ro­pi­nius ko­p?s­tus la­bai leng­va au­gin­ti. So­di­na­mi jie kiek tan­kiau ne­gu ki­tos ko­p?s­ti­n?s dar­žo­v?s, ei­lu­t?­se kas 20-30 cm, ne per gi­liai. Gi­liau pa­so­din­t?, daž­nai de­for­muo­ja­si stie­ba­gum­biai. Ro­pi­ni? ko­p?s­t? dai­gai leng­vai pri­gy­ja. Pa­tar­ti­na juos so­din­ti skir­tin­gu lai­ku, kad var­to­ji­mui tu­r?­tu­me il­ges­n? lai­k?. Ne­v?­luo­ki­me j? nu­im­ti, nes v?­liau stie­ba­gum­biai su­me­d?­ja ir val­giui ne­be­tin­ka. Ro­pi­niai ko­p?s­tai ge­rai lai­ko­si per žie­m?.

Bro­ko­liai – leng­viau­siai au­gi­na­ma ir grei­?iau­siai de­ran­ti ko­p?s­ti­n? dar­žo­v?. J? žie­dy­nus pjau­na­me jau po 50-60 die­n?. Ir sko­niu, ir die­ti­n?­mis sa­vy­b?­mis bro­ko­liai len­kia žie­di­nius. Ne­at­si­tik­ti­nai kai ku­rio­se Va­ka­r? ša­ly­se bro­ko­li? au­gi­na­ma kur kas dau­giau ne­gu žie­di­ni?. Mes nors ma­ž? lys­ve­l?s kampel? pa­si­so­din­ki­me.

Bro­ko­lius rei­kia lai­ku nu­pjau­ti ir su­val­gy­ti, kol jie dar ne­pra­žy­d?. Jei nes­p?­jo­me su­val­gy­ti, li­ku­sius su­d?­ki­me ? šal­dy­mo ka­me­r?. Bro­ko­liai pjau­na­mi kar­tu su su­ltin­gu žied­ko­?iu. V?­liau iš pa­žas­ty­se esan­?i? pum­pu­r? iš­au­ga ki­ti žie­dy­nai – nau­jas der­lius. Iš 1 m˛ ga­li­ma gau­ti po 10-12 kg bro­ko­li?. Pa­tie­ka­lai ga­mi­na­mi kaip iš žie­di­ni? ko­p?s­t?.

Kokyb?s rodikliai mg/100g daržov?s
baltag?žiai kop?stai ropiniai kop?stai brokoliai
Vitaminas C 40 60 90
Karotinas 0,02 0,1 0,6
Kalcis 40 52 45
Kalis 230 288 310
Geležis 0,6 0,8 1,5