[1]Pasiži?r?kime ? kop?st? šeim? – baltag?žiai, raudong?žiai, ropiniai, žiediniai, brokoliai… Pas mus daugiausiai m?gstami baltag?žiai, tuo tarpu kitose Europos šalyse baltag?ži? kop?st? plotai n?ra dideli, jie ten ne per daug vertinami.
Baltag?žiai kop?stai – lengvai auginama daržov?. Verta j? savame darže prisiauginti, savi visada skanesni, ypa? jei kirmin?lius laiku nurenkame… Baltag?žiuose kop?stuose daug angliavandeni?, mineralini? medžiag?, vitamino C. O troškinti kop?stai su bulv?mis – bene pigiausias ir so?iausias patiekalas, net kasdien valgomas nenusibosta…Nereikia reklamuoti ir žiedini? kop?st?, nes tai viena geriausi? dietini? daržovi?!
Bet daugiausiai m?s? primirštos dvi ypa? lengvai auginamos kop?stin?s daržov?s – ropiniai kop?stai, arba kaliarop?s, ir brokoliai. Beje, ?domu palyginti maistingumo koeficientus: baltag?ži? – 2,4, kai ropini? kop?st? – 3,6, brokoli? – net 5,8! O atskiri j? kokyb?s rodikliai matomi lentel?je.
Ropiniai kop?stai – viena ankstyviausi? kop?stini? daržovi?. Pirmo derliaus sulaukiame po dviej? m?nesi?. Vasaros pradžioje galime valgyti žalius, virtus, keptus, troškintus. Labai maistingi ir ši? kop?st? lapko?iai.
Ropinius kop?stus labai lengva auginti. Sodinami jie kiek tankiau negu kitos kop?stin?s daržov?s, eilut?se kas 20-30 cm, ne per giliai. Giliau pasodint?, dažnai deformuojasi stiebagumbiai. Ropini? kop?st? daigai lengvai prigyja. Patartina juos sodinti skirtingu laiku, kad vartojimui tur?tume ilgesn? laik?. Nev?luokime j? nuimti, nes v?liau stiebagumbiai sumed?ja ir valgiui nebetinka. Ropiniai kop?stai gerai laikosi per žiem?.
Brokoliai – lengviausiai auginama ir grei?iausiai deranti kop?stin? daržov?. J? žiedynus pjauname jau po 50-60 dien?. Ir skoniu, ir dietin?mis savyb?mis brokoliai lenkia žiedinius. Neatsitiktinai kai kuriose Vakar? šalyse brokoli? auginama kur kas daugiau negu žiedini?. Mes nors maž? lysvel?s kampel? pasisodinkime.
Brokolius reikia laiku nupjauti ir suvalgyti, kol jie dar nepražyd?. Jei nesp?jome suvalgyti, likusius sud?kime ? šaldymo kamer?. Brokoliai pjaunami kartu su sultingu žiedko?iu. V?liau iš pažastyse esan?i? pumpur? išauga kiti žiedynai – naujas derlius. Iš 1 m˛ galima gauti po 10-12 kg brokoli?. Patiekalai gaminami kaip iš žiedini? kop?st?.
Kokyb?s rodikliai | mg/100g daržov?s | ||
baltag?žiai kop?stai | ropiniai kop?stai | brokoliai | |
Vitaminas C | 40 | 60 | 90 |
Karotinas | 0,02 | 0,1 | 0,6 |
Kalcis | 40 | 52 | 45 |
Kalis | 230 | 288 | 310 |
Geležis | 0,6 | 0,8 | 1,5 |