Koks kopūstas vertingiausias?
Pasižiūrėkime į kopūstų šeimą – baltagūžiai, raudongūžiai, ropiniai, žiediniai, brokoliai… Pas mus daugiausiai mėgstami baltagūžiai, tuo tarpu kitose Europos šalyse baltagūžių kopūstų plotai nėra dideli, jie ten ne per daug vertinami.
Baltagūžiai kopūstai – lengvai auginama daržovė. Verta jų savame darže prisiauginti, savi visada skanesni, ypač jei kirminėlius laiku nurenkame… Baltagūžiuose kopūstuose daug angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitamino C. O troškinti kopūstai su bulvėmis – bene pigiausias ir sočiausias patiekalas, net kasdien valgomas nenusibosta…Nereikia reklamuoti ir žiedinių kopūstų, nes tai viena geriausių dietinių daržovių!
Bet daugiausiai mūsų primirštos dvi ypač lengvai auginamos kopūstinės daržovės – ropiniai kopūstai, arba kaliaropės, ir brokoliai. Beje, įdomu palyginti maistingumo koeficientus: baltagūžių – 2,4, kai ropinių kopūstų – 3,6, brokolių – net 5,8! O atskiri jų kokybės rodikliai matomi lentelėje.
Ropiniai kopūstai – viena ankstyviausių kopūstinių daržovių. Pirmo derliaus sulaukiame po dviejų mėnesių. Vasaros pradžioje galime valgyti žalius, virtus, keptus, troškintus. Labai maistingi ir šių kopūstų lapkočiai.
Ropinius kopūstus labai lengva auginti. Sodinami jie kiek tankiau negu kitos kopūstinės daržovės, eilutėse kas 20-30 cm, ne per giliai. Giliau pasodintų, dažnai deformuojasi stiebagumbiai. Ropinių kopūstų daigai lengvai prigyja. Patartina juos sodinti skirtingu laiku, kad vartojimui turėtume ilgesnį laiką. Nevėluokime jų nuimti, nes vėliau stiebagumbiai sumedėja ir valgiui nebetinka. Ropiniai kopūstai gerai laikosi per žiemą.
Brokoliai – lengviausiai auginama ir greičiausiai deranti kopūstinė daržovė. Jų žiedynus pjauname jau po 50-60 dienų. Ir skoniu, ir dietinėmis savybėmis brokoliai lenkia žiedinius. Neatsitiktinai kai kuriose Vakarų šalyse brokolių auginama kur kas daugiau negu žiedinių. Mes nors mažą lysvelės kampelį pasisodinkime.
Brokolius reikia laiku nupjauti ir suvalgyti, kol jie dar nepražydę. Jei nespėjome suvalgyti, likusius sudėkime į šaldymo kamerą. Brokoliai pjaunami kartu su sultingu žiedkočiu. Vėliau iš pažastyse esančių pumpurų išauga kiti žiedynai – naujas derlius. Iš 1 m² galima gauti po 10-12 kg brokolių. Patiekalai gaminami kaip iš žiedinių kopūstų.
Kokybės rodikliai | mg/100g daržovės | ||
baltagūžiai kopūstai | ropiniai kopūstai | brokoliai | |
Vitaminas C | 40 | 60 | 90 |
Karotinas | 0,02 | 0,1 | 0,6 |
Kalcis | 40 | 52 | 45 |
Kalis | 230 | 288 | 310 |
Geležis | 0,6 | 0,8 | 1,5 |
Geležies stoka
2019-12-17 14:52
O ką vartoti kai trūksta geležies organizme?
TRV
2022-02-14 13:26
Ačiū!