Mokykl? valgyklose – patikrinimai

Ar?nas DAMBRAUSKAS [1]
ar.dambrauskas@gmail.com

Mažos porcijos. Negardus maistas. Menkas pasirinkimas. Tokie priekaištai pastaruoju metu skriejo mokykl? valgykloms. Ar valgyklos nusipeln? pasmerkimo? Atsakymo ? š? klausim? ieškojo Raseini? rajono maisto produkt? inspektoriai.

Gardumas – ne privalumas
Raseini? rajono valstybin?s maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai (VMTT) baig? tikrinti vis? Raseini? rajone esan?i? mokykl? valgyklas. Kai kuriuose patikrinimuose dalyvavo ir savaitraš?io „Alio, Raseiniai“ žurnalistai. Supažindinsime skaitytojus su inspektori? pasteb?jimais ir išvadomis.
VMTT Raseini? rajono vyriausiasis specialistas, maisto produkt? inspektorius Algimantas Mielinis pabr?ž?, kad mokyklose veikian?i? valgykl? valgiaraštyje šiais metais ?vyko esmini? poky?i?, kurie suk?l? nemažai sumaišties.

„Remiantis nuo 2012 met? liepos ?sigaliojusiu sveikatos apkyb? pablog?jo. Pagal sen? ?pratim? norisi, kad kotletas ir bulvi? koš? sudaryt? gerokai daugiau nei 60 procent? porcijos. Bet tai prieštaraut? teis?s aktams, pagal kuriuos ir ruošiamas maistas moksleiviams“, – aiškino A. Mielinis.

Pipirin?s – uždraustos

Jis pabr?ž?, kad mokiniams skirtame maiste didinant daržovi? dal? siekiama ?gyvendinti sveikos mitybos tikslus. „Maitinimas turi b?ti organizuojamas pagal sveikos mitybos piramid?. Sveikas maistas ne visada b?na toks skanus kaip patiekalai, pagardinti ?vairiausiais prieskoniais ir padažais. Tai normalu: mokyklos valgykla – ne kavin?“, – sak? A. Mielinis.

Remiantis naujuoju reglamentu, mokyklose ant stal? negali b?ti anks?iau ?prast? druskini? ir pipirini?. Ta?iau visiškai to atsisakyti nelengva: vienoje mokyklos valgykloje atokioje vietoje buvo pad?ta nemenka l?kšt? su druska, kurioje pirštais buvo ?spausta daugyb? duobu?i?, liudijan?i?, kad pietaujantys nevengia savo porcij? pagardinti žiupsneliais druskos.

Meniu – pagal rajonus [2]

A. Mielinio tvirtinimu, ministro ?sakymas numato ir siauresn? meniu. Paaišk?jo, kad moksleivi? valgiaraštis yra valdininkiškai suplanuotas. Tas planas atsispindi dokumente „Perspektyvinis piet? valgiaraštis Raseini? rajono mokykloms 2012-2013 metams“.

Pateikiame savait? apiman?io plano pavyzd?. „Pirma diena: daržovi? sriuba su žirneliais, varšk?s apkepas su uogiene ir grietine arba virti varšk??iai – tingin?liai su grietine, vaisius ir kompotas su vyšniomis. Antra diena: švieži? kop?st? ir bulvi? sriuba su grietine, troškinta paukštiena su

daržov?mis, ryži? koš? arba bulvi? koš?, mork? salotos, sultys, vaisius, juoda rugin? duona. Tre?ia diena: ukrainietiški barš?iai su grietine, kiaulienos pjausnys, bulvi? arba ryži? koš?, raugint? arba švieži? kop?st? salotos su aliejumi, sultys, juoda rugin? duona. Ketvirta diena: žirni? sriuba su perlin?mis kruopomis, virt? bulvi? cepelinai su m?sa arba pieniškos dešrel?s, virtos bulv?s, burok?li? salotos, vaisius, juoda rugin? duona. Penkta diena: raugint? kop?st? sriuba su grietine, žuvies maltinis „Dubysa“, keptas arba virtas garuose, virti makaronai, švieži? daržovi? salotos su aliejumi.“

Iš viso šiame dokumente pateikiama penkiolika valgiaraš?i?, skirt? Raseini? mokykloms.

Bando pl?sti asortiment?

A. Mielinio pasteb?jimu, moksleiviams si?lomas patiekal? kiekis yra gana ribotas. Maisto produkt? inspektorius teig?, jog už moksleivi? maitinim? Raseini? rajone atsakinga bendrov? „Smulkus urmas“ ieško b?d?, kaip prapl?sti asortiment?. Raseini? rajono VMTT specialist? teigimu, nusiskundimai d?l moksleiviams patiekiamo maisto kiekio n?ra be pagrindo.  „Visiems krito ? akis, kad porcijos, švelniai pasakius, tapo mažesn?s negu buvo anks?iau“, – pažym?jo A. Mielinis.

Prieš kelias savaites „Alio, Raseiniai“ raš? apie mokytoj? ir moksleivi? nusiskundimus d?l mokyklose ?diegt? maitinimo naujovi?. Pedagogai pasakojo apie ?tarimus kelian?i? maisto  kokyb?, apie belgišk? m?s?, iš kurios padaryti prastos kokyb?s karbonadai, apie skurd? g?rim? ir šalt?j? patiekal? pasirinkim?.

Telefonu nesiskund?

Raseini? rajono VMTT vyriausioji specialist?, maisto produkt? inspektor? Rita Kumpikevi?ien? tvirtino, kad tarnyba iš mokykl? oficiali? skund? n?ra sulaukusi. „Kiekvienoje mokyklos valgykloje yra skelbiamas nemokamos telefono linijos numeris, kuriuo paskambinus užregistruojami ir ? centrin? tarnyb? Vilniuje persiun?iami visi skundai. Iš Raseini? rajono šia telefono linija skund? nesulaukta“, – teig? R. Kumpikevi?ien?.Pasak A. Mielinio, pedagog? žurnalistui išsakyti skundai d?l belgiškos m?sos n?ra paremti rimtais argumentais. „Nesvarbu, ar ta m?sa belgiška, olandiška ar lenkiška. Svarbu, kad ji b?t? iš Europos S?jungos valstyb?s. Kiaul?s gali b?ti atvežamos iš Olandijos ? Mažeikius ir ?ia perdirbamos. Tokiu atveju produkto kilm?s šalimi laikoma Olandija. Tai gana ?prasta“, – tvirtino A. Mielinis.

M?sl? d?l m?sos

Užsienietiškos šaldytos m?sos per pra?jus? penktadien? surengt? patikrinim? rasta ir Girkalnio pagrindin?s mokyklos valgykloje. Ant etiket?s buvo pažym?ta, kad šaldytas kiaulienos kumpis be kaulo buvo paruoštas bendrov?je „Mažeiki? m?sin?“. Ta?iau vienas užrašas nustebino. M?sos galiojimo laikas – iki spalio 29 dienos, o patikrinimas vyko spalio 26 dien?, penktadien?. Paskutin? diena, kada ši? m?s? dar b?t? galima vartoti – pirmadienis. Ta?iau nuo pirmadienio vaikai atostogauja. Taip ir liko neaišku, kod?l mokyklos valgyklos šaldiklyje laikoma m?sa, kuri?, laikantis
norm?, teks išmesti. M?s? apži?r?j?s A. Mielinis vir?joms primin?, kad vaikams rekomenduojama maist? gaminti ne iš šaldytos, bet iš šviežios m?sos. Taip pat atkreip? d?mes?, kad šaldyta kiauliena laikoma netinkamai – šalia šaldyt? blyneli? su varške. Atidarius šaldytuv?, kuriame laikomi pieno produktai,paaišk?jo, kad pienas – lenkiškas. Pasak inspektori?, tai visiškai atitinka standartus.

Paliko ger? ?sp?d?

Girkalnio pagrindin?s mokyklos valgykla inspektoriams paliko ger? ?sp?d?. Tvarkingose patalpose darbavosi r?pestingos vir?jos. Tiesa, darbš?ios moterys, pasirodžius inspektoriams, atrodo, jaut? nemenk? ?tamp?. Kai viena j? neramiai pasiteiravo apie inspektori? ?sp?džius, R. Kumpikevi?ien?, tarsi ragindama vir?jas atsipalaiduoti, papokštavo: „Labai blogai – t?vyn? pavojuje“.

Švaistosi vaisiais

Pagal naujas normas ? mokykl? valgiarašt? b?tina ?traukti vaisius: tai gali b?ti kiviai, bananai, apelsinai, kriauš?s.

Patikrinime dalyvavusi „Smulkaus urmo“ vadybinink? Vijoleta Gailien? pasteb?jo, kad kai kurie vaikai vaisi? nesuvalgo, o kartais juos net išmeta.

Patikrinimo dien? Girkalnio mokyklos valgykloje tvyrojo vaik? ne itin m?gstamas žuvies kvapas – buvo gaminami žuvies maltiniai. Ta?iau patiekalas buvo pagamintas tikrai gardžiai.Tai l?m? ne tik vir?j? meistriškumas, bet ir Girkalnio mokyklos valgykloje esanti išskirtin? ?ranga: modernios konversin?s krosnys. Tokiomis krosnimis gali pasigirti, toli gražu, ne kiekviena kavin?.

Inspektoriai žuvies maltin? išnagrin?jo tarsi pro padidinam?j? stikl?. Vienas kepsnys sv?r? 80 gram?, ir tai 5 gramais viršijo nustatyt? norm?. „Sveriama dešimt vienet?. Vienoje porcijoje gali b?ti vienu kitu gramu daugiau ar mažiau, ta?iau dešimties porcij? svoris nuo normos negali nukrypti nei vienu gramu“, – paaiškino R. Kumpikevi?ien?.
Recept?ra – be priekaišt?

Maltinio recept?ra pasidom?j? inspektoriai išsiaiškino, kad patiekalas padarytas iš šaldytos j?ros lydekos fil?, naudota joduota druska. „Visa druska privalo b?ti su jodu. To reikalauja naujos normos. Kaip žinoma, Lietuvos gyventojams labai tr?ksta jodo, tokiu b?du kompensuojamas labai reikalingos medžia-gos tr?kumas“, – paaiškino A. Mielinis.

? patikrinimus vykstantys inspektoriai pasiima draudžiam? maisto pried? s?raš? ir tikrina, ar toki? pried? n?ra moksleiviams skirtuose patiekaluose. Patikrinus Girkalnio pagrindin?s mokyklos meniu, padaryta išvada, kad žuvies maltinyje ir barš?iuose neleistin? pried? n?ra. Inspektori? nuomone, mokykl? valgyklose laikomasi nauj? norm?, ir mokiniai bei pedagogai prie to baigia priprasti. Ta?iau abejoni? kartais keliantis porcij? dydis ir gana ribotas meniu neišsklaido nepasitenkinimo.

Mokykloms skirt? nauj?j? valgiarašt? kritikav? pedagogai savaitraš?iui „Alio, Raseiniai“ teig?, kad po kritikos pasteb?j? teigiam? poslinki?. Mokytojai sak? besitikintys, kad vil?i? teikian?ios permainos bus ne laikinos, bet ?tvirtinan?ios geresnius maisto kokyb?s standartus mokyklose.

saugos ministro ?sakymu, antr?
patiekal? turi sudaryti 40 pro-
cent? daržovi?. Vaikai ir moky-
tojai prie to n?ra priprat?. D?l to
ir kyla ?tarim?, kad maisto ko-