O burokėlius tai mėgstame…
Šiais laikais burokėlių mes valgome daugiau už kitas tautas. Dabar pagal statistiką vienas europietis per metus suvalgo 2–3 kg burokėlių, o mes – trigubai daugiau. Ką darysi, tokios mūsų tradicijos. Juk turime gausybę patiekalų iš burokėlių – karšti barščiai, šalti barščiai, pastaruoju metu vis labiau mėgstami barščiai be grietinės…
Burokėlių verte niekas neabejoja. Juose daug angliavandenių, kitas daržoves jie lenkia mineralinių medžiagų gausa, ypač daug kalio, kiek mažiau kalcio, magnio. Todėl burokėliai turi šarminę persvarą ir padeda organizme neutralizuoti rūgščių perteklių. Iš mikroelementų burokėliuose yra geležies, jodo. Teigiama, kad ši daržovė saugo nuo apsinuodijimo sunkiaisiais metalais, radioaktyviomis medžiagomis.
Jau gilioje senovėje burokėlius naudojo gydymui. Jie padeda sergant hipertonija, mažina arterinį spaudimą, aterosklerozės vystymąsi. Burokėliuose esančios medžiagos pagerina kepenų veiklą, reguliuoja riebalų apykaitą. Turi įtakos kraujo susidarymui, stiprina jo kapiliarus, daro juos elastingesnius. Svarbu ir tai, kad gaminant maistą – burokėlius verdant ar marinuojant, tos gydomosios savybės mažai kinta.
Burokėlių veislę pasirinkti nesunku. Jų ne tiek daug, kaip kitų daržovių. Patartina mėgėjiškame darže auginti bent dvi veisles. Vieną ankstyvą, gal pailgų burokėlių, kitą vėlyvesnę – apvalių burokėlių, kuri bus skirta saugoti žiemai. Pastaruosius patartina sėti kiek vėliau.
CZERWONA KULA – lenkiška burokėlių veislė. Šakniavaisiai apvalūs, tamsiai raudonos spalvos su neryškiais žiedais šakniavaisio viduje. Lapija vešli. Burokėliai skanūs, sultingi, gerai laikosi per žiemą.
EGIPSKI – plačiai Europoje paplitusi veislė. Šakniavaisiai vidutinio dydžio, plokščiai apvalūs, vidus sodrios, raudonos spalvos. Tinka auginti ankstyvajam derliui, o rudens derlių galima laikyti per žiemą.
PABLO H – olandiškas hibridas, auginamas ankstyvajam derliui. Šakniavaisis nedidelis, apvalus, su labai maža skrotele, plona šaknele ir lygia odele. Vidus tamsiai raudonas, sultingas. Tinka vartoti šviežius, konservuoti ir ilgai sandėliuoti.
DETROIT – viena seniausių burokėlių veislių, auginama beveik šimtmetį. Labai ankstyva, balandžio mėnesį pasėjus, pirmieji burokėliai uždera jau birželio pabaigoje ir net anksčiau. Šakniavaisiai nedideli, labai vienodo dydžio, apvalūs, minkštimas raudonas, švelnaus skonio. Lapija mažiau vešli nei kitų veislių burokėlių, todėl jie sėjami kiek tankiau.
CILINDRA – labai ankstyva, patrauklios, pailgos šakniavaisių formos burokėlių veislė. Vartojami jau birželio pabaigoje, praėjus 60 dienų nuo sudygimo! Šakniavaisis apie 15 cm ilgio, 5–6 cm skersmens, vidus tamsiai raudonas, odelė plona. Labai gero skonio, patogus pjaustyti. Burokėliai gerai laikosi iki viduržiemio.
OPOLSKI – lenkiška pailgos formos burokėlių veislė. Labai derlinga. Šakniavaisis gero skonio, labai tinka konservuoti. Gerai laikosi per žiemą. Veislė apdovanota tarptautinės parodos „Polagra“ aukso medaliu.