[1]Svog?n? t?vyn? – Vidurin? Azija. Iš ten jie išplito ? Egipt?, Graikij?, Rom?. Cheopso piramid?je išlik? ?rašai, kurie liudija, kiek sidabro sumok?ta už svog?nus ir ?esnakus, nupirktus vergams. Kad nesirgt? ir gerai dirbt?! Kinijoje, Indijoje svog?nas – šventas augalas. Gal tod?l, kad primena m?nulio pilnaties didyb? ir paslaptingum?, kuri daugelyje civilizacij? buvo amžinyb?s simbolis.
Lietuvoje, kaip manoma, svog?nai prad?ti auginti XII a., o rašytiniai šaltiniai apie j? auginim? dvaruose datuojami XVI a. Ir turb?t n? viena daržov? nesusilauk? tokio pripažinimo kaip maistas ir vaistas visuose kontinentuose, visose tautose, o ir pas mus.
Svog?n? vert? priklauso nuo juose esan?i? vitamin?, mineralini? medžiag?, kuri? net trys dešimtys. Dar gaus?s fitoncidai naikina daugelio lig? suk?l?jus, dar lak?s eteriniai aliejai suteikia puik? skon? bei kvap?, kas gerina apetit?. O kurias ligas ir b?das gydo, sunku net išvardinti. Teigiama, kad stimuliuoja širdies ir skrandžio veikl?, normalizuoja kraujosp?d?. Svog?n? sultys rekomenduojamos prasid?jus viršutini? kv?pavim? tak? ligoms, gripui, net anginai gydyti…
Daugiausiai r?pes?io daržininkams b?na, kada reikia pirkti svog?n? s?jinukus. Brangoki dažnai jie b?na. Tai kod?l nepabandžius svog?n? roputes išsiauginti iš s?kl?. Reikia anksti, balandžio viduryje, juos pas?ti ? nepiktžol?t? dirv?, nes svog?nus rav?ti yra gana sunku. Taip svog?nus dideliuose plotuose augina m?s? ?kininkai. 10 m˛ lysvei s?kl? reikia tik 80 gram?. Beje, iš s?kl? išauginti svog?nai per žiem? laikosi geriau, nei iš s?jinuk?.
Renkantis, kokius pirkti svog?n? s?jinukus, reik?t? atsižvelgti ? daugel? požymi?. Pirmiausia svog?nai skirstomi ? aštriuosius, pusiau aštriuosius ir saldžiuosius. Pasirenkame tuos, kuriuos labiau m?gstame. Jie b?na vienalizdžiai ir daugializdžiai ar, kaip dažnai sakoma, – viengalviai ir daugiagalviai. O ir ropel?s b?na geltonos, raudonos, baltos, taigi visa spalv? ?vairov?…
Daugiausia m?s? priprasta ir pam?gta vokiška aštri?j? svog?n? veisl? STUTGARTEN RIESEN, nors pastaruoju metu vis daugiau perkame olandiškos saldži?j? svog?n? veisl?s s?jinuk? CENTURION. Vakar? šalyse jie daugiausiai paplit?, matyt, ten daugiau saugomas skrandis nuo per daug aštri? poj??i?…
Dažnai klausiama, kod?l svog?nuose atsirado žyduoli?. Ogi tod?l, kad s?jinukai netinkamai buvo laikomi žiem?. Reikia juos, ypa? didesnius, laikyti šiltai – 18-22°C temperat?roje, arba šaltai – 0-2°C. Namuose prie krosnies arba v?siame r?syje. Nors žyduoli? gali atsirasti ir d?l šalto oro augimo pradžioje, ypa? jei lepesn? piet? krašt? veisl?. Kiek pasodinsime s?jinuk? ? 10 m˛ lysv?, priklauso nuo j? dydžio. Maž? pakaks 0,6 – 0,8 kg, vidutini? – 1-1,2 kg, o dideli? reik?s dar daugiau.
Dar keli žodžiai apie m?s? primirštas kitas svog?nines daržoves. Laiškiniai svog?nai – palyginti nauja, ?domi, švelnaus skonio ir malonaus aromato daržov?. Užauga per 60 dien? po sudygimo. Tinka vartoti nuo vidurvasario iki v?lyvo rudens. Nupjauti greitai atželia. Laiškiniai svog?nai beveik neserga dažna svog?n? liga – miltlige. Taigi laiškini? svog?n? verta pas?ti šalia kit? salotini? daržovi? – iškart visas salot? kompleksas greta!
Kita m?s? daugiau m?gstama daržov? – žieminiai svog?nai. Kaip žinome, ropeli? jie neišaugina, valgomi tik laiškai. Per vasar? galima nupjauti net tris laišk? derlius. Žieminiai svog?nai labai atspar?s šal?iams, net atšiauriausias žiemas išken?ia. Šioje daržov?je vitamino C yra dvigubai, A – pusantro karto daugiau, negu ropini? svog?n? laiškuose.