Paprikos sėjamos anksčiausiai
Vis daugiau mūsų šiltnamiuose išpopuliarėja saldžioji paprika. Tai viena vertingiausių daržovių, joje daug vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, eterinių aliejų. Pasižymi ir gydomosiomis savybėmis, literatūroje teigiama, kad skatina virškinimą, gerina širdies darbą, didina kraujagyslių elastingumą.
Paprika – šilumamėgė daržovė, auginama taip pat, kaip ir pomidorai. Skirtumas tik tas, kad daigus reikia pradėti auginti gana anksti, jau vasario mėnesį ar kovo pradžioje. Paprikos daigeliai auga lėtokai, nuo sėjos iki sodinimo į šiltnamį praeina apie 70 – 80 dienų. Verta žinoti, kad paprika, skirtingai nuo pomidorų, labai jautri persodinimui. Todėl reikėtų vengti daigelius auginti dėžutėse, geriau puodeliuose. Mat iš dėžučių raunant daigelius sodinti į šiltnamį, pažeidžiamos smulkios šaknelės.
Paprikos vaisių didžiulė formų ir spalvų įvairovė, jos yra cilindriškos, prizmės ar kūgio formos. Nesunokusios paprikos būna žalios, vėliau įgauna veislei būdingą spalvą – geltoną, oranžinę, raudoną ar net violetinę. Nešildomuose polietileniniuose šiltnamiuose patartina auginti tik ankstyvas paprikų veisles, todėl tik jas čia paminėsime.
ZORZA – lenkiška veislė, jos vaisiai prizmės formos, nedideli, apie 130 g svorio, geltonos spalvos. Augalai žemi, apie 50 cm aukščio. Vokiškos GOURMET veislės vaisiai stambesni, apie 200 g, oranžinės spalvos, sultingi, malonaus skonio. Iš raudonų paprikų auginti plėveliniuose šiltnamiuose labai tinka ankstyva lenkiška veislė OŽAROWSKA. Veislė gerai dera esant silpnesniam apšvietimui ir žemesnei temperatūrai. Geresniuose stikliniuose šiltnamiuose patariama pasirinkti prancūzišką hibridą SOLARIO H. Paprikos užauga stambios, apie 250 g svorio, vaisių sienelės storos, sultingos. Augalai pasižymi dideliu atsparumu ligoms. Labai įdomi ir originali iš Italijos ankstyva veislė CORNA ROSSO. Vaisiai smailėjantys, 5×20 cm, sultingi, saldaus skonio, vidutinio storio sienelėmis. Ypač tinka įdarams, patiekalams puošti.