Paprastasis rau­do­n?­lis

[1]Iš­ver­tus lo­ty­niš­k? au­ga­lo pa­va­di­ni­m?, jis reiš­kia s?­vo­k? kal­n? puoš­me­na. Iš tie­s? žy­din­tis pa­pras­ta­sis rau­do­n?­lis b?­na ga­na de­ko­ra­ty­vus, stip­raus ir ma­lo­naus aro­ma­to. Rau­do­n?­liuo­se daug ete­ri­ni? alie­j?, rau­gi­ni? me­džia­g?, ka­ro­ti­no ir vi­ta­mi­no C. Vais­tams ir prie­sko­niams var­to­ja­mi la­pai ir žie­dai.

Rau­do­n?­li? už­pi­las va­ro pra­kai­t?, pa­de­da at­si­ko­s?­ti, su­si­rgus an­gi­na, ska­lau­ja­ma bur­na. Rau­do­n?­li? de­da­ma ? dau­ge­l? gy­do­m?­j? ar­ba­t? mi­ši­ni?. At­ša­lus orams, jo ga­li­ma ger­ti vie­toj ?pras­ti­n?s ar­ba­tos, nes rau­do­n?­li? ar­ba­ta yra kvap­ni, ska­ni ir j? m?gs­ta vai­kai. Kai krau­juo­ja dan­te­nos, for­muo­ja­si ant j? ak­me­nys, re­ko­men­duo­ja­ma ke­lis kar­tus per die­n? pa­kram­ty­ti ža­li? ar džio­vin­t? la­p? bei žie­d?.

Tai dau­gia­me­tis, 40-70 cm žo­li­nis au­ga­las su vio­le­ti­niais žie­dais. Tin­ka au­gin­ti ir g?­li? lys­v?­je, va­zo­nuo­se. Rau­do­n?­liai ne­reik­l?s au­ga­lai, tik ne­m?gs­ta r?gš­?i?, už­mir­ku­si? dir­v?. ? dai­gy­n?­l? ar­ba ? dir­v? s?­ja­ma ba­lan­džio pra­džio­je. S?k­los la­bai smul­kios, grei­tai už­dži?s­ta, to­d?l pa­ti­ki­miau so­din­ti dai­gais 30-40 cm at­stu­mu. Vie­no­je vie­to­je rau­do­n?­lis ga­li aug­ti iki 10 me­t?.

Rau­do­n?­li? kva­pas pa­na­šus ? ?iob­re­li? ir mai­r?­n?, tik sko­nis sil­pnai kars­te­l?­j?s. To­d?l jie de­da­mi ? tuos pa­?ius pa­tie­ka­lus, kur tin­ka ir mi­n?­ti prie­sko­niai. La­bai po­pu­lia­rus rau­do­n?­lis ita­l? vir­tu­v?­je, kur dau­giau­siai nau­do­ja­mas pi­coms, spa­ge­?iams pa­gar­din­ti. La­pai var­to­ja­mi gi­rai, gai­vai aro­ma­ti­zuo­ti.