[1]Patison? t?vyn? – Amerikos žemynas, o m?s? kraštuose jie neperseniausiai paplito. Maistin?s savyb?s ir vert? panaši kaip aguro?i?. Ta?iau patisonai ankstyviausia agurkin? daržov?, j? pirmo derliaus sulaukiame pra?jus vos pusantro m?nesio po sudygimo. Taip greit…
Labai original?s patison? vaisiai, tai lyg baltos l?kštel?s su dantytais kraštais. Pikantiškas patison? skonis, primenantis gryb? ir agurk?. Derlinga daržov?, nuo vieno augal?lio, dažnai j? paliejant, gerais metais ir dvi dešimtis toki? galvu?i? galima pririnkti.
Patisonai geriausiai auga šiltoje, saul?toje vietoje, M?gsta lengvesn?, puri?, m?šlu patr?št? dirv?. Tai – šilumam?g? daržov?, tod?l s?jami tuo pa?iu laiku kaip ir agurkai. Atstumai tarp augal? 60-70 cm, s?jama lizdais po 2-3 s?klas, kurios ?terpiamos 4 cm gyliu. Sudygus paliekamas stipriausias daigas. Ankstyvesniam derliui gauti patartina sodinti daigais.
Patisonai valgomi žali, kepti, troškinti, juos taip pat galima marinuoti, rauginti. Vertingiausi maži, neperaug? 5-6 cm skersmens patisonai.