Raudong?žiams ir briuseliniams raskim kampel?…

[1]Rau­don­g?­žiai ko­p?s­tai pa­na­š?s ? bal­ta­g?­žius iš­vaiz­da ir au­gi­ni­mo b?­du, o ski­ria­si tik spal­va. J? la­pai ir g?­ž?s b?­na tam­siai vio­le­ti­niai su raus­vu at­spal­viu. Che­mi­n? j? su­d?­tis pa­na­ši kaip bal­ta­g?­ži? ko­p?s­t?, tik juo­se žy­miai dau­giau ka­lio.

Rau­don­g?­žiai ko­p?s­tai au­ga kiek l?­?iau nei bal­ta­g?­žiai. Jie ne­reik­l?s ši­lu­mai ir jei dai­gai b?­na gr?­din­ti, ge­rai pa­ken­?ia ir trum­pa­lai­kes šal­nas. Ver­ta ži­no­ti, kad li­goms ir ken­k?­jams šie ko­p?s­tai at­spa­res­ni. Esant net ir pa­lan­kioms au­gi­mo s?­ly­goms, rau­don­g?­ži? gal­vu­t?s už­au­ga pa­ly­gin­ti ne­di­de­l?s, ta­?iau jos b?­na kie­tos, ge­rai lai­ko­si per žie­m?.

Šei­mos dar­že lys­v?s kam­pe­ly­je j? ver­ta au­gin­ti jau vien to­d?l, kad iš j? grei­?iau­siai pa­ruo­šia­mos vi­s? m?gs­ta­mos sa­lo­tos. G?­ž? su­smul­ki­na­ma, ?mai­šo­ma dar cit­ri­nos, sva­rai­nio ar obuo­lio r?gš­te­l?s, o jei kas m?gs­ta – ?es­na­k?­lio ar svo­g?­n?­lio, su­mai­šo­ma su grie­ti­ne ar alie­ju­mi. Dau­ge­lis dar ne­ži­no, kad rau­don­g?­žius ko­p?s­tus ir rau­gin­ti tin­ka. Pri­de­da­me dar su­tar­kuo­t? mor­k?, kmy­n?, drus­kos. Gra­ži spal­va pa­puoš sve­?i? sta­l?, pa­ban­dy­ki­me…

Briu­se­li­niai ko­p?s­tai – vie­na iš v?­liau­siai m?­s? kraš­te pra­d?­t? au­gin­ti dar­žo­vi?, nors la­bai ver­tin­ga. Vi­ta­mi­no C, ka­lio, ge­le­žies juo­se tri­gu­bai dau­giau ne­gu bal­ta­g?­žiuo­se ko­p?s­tuo­se. Briu­se­li­niuo­se iš vi­s? ko­p?s­ti­ni? dar­žo­vi? dau­giau­siai ir bal­ty­m?, net 4 proc., ar­ba ne k? ma­žiau nei žir­niuo­se ir pu­pe­l?­se. J? mais­tin­gu­mo ko­e­fi­cien­tas 6, kai m?­s? m?gs­ta­m? bal­ta­g?­ži? ko­p?s­t? per pus mažesnis.

Briu­se­li­nio ko­p?s­to gal­vu­t?s grai­ki­nio rie­šu­to dy­džio, ant vie­no apie 60 cm aukš­?io ko­to to­ki? už­au­ga po 40-50. Pie­t? sta­lui vie­no ko­p?s­t?­lio iš­ties pi­kan­tiš­ko sko­nio gal­vu­?i? pa­kan­ka. Šiuos kop?stus leng­va po­r? m?­ne­si? iš­lai­ky­ti r?­sy­je, bal­ko­ne ir net v?lyv? ruden? lau­ke ne­nu­kirs­tus. Mat jie ir po nedideli? šal­?i? tin­ka var­to­ti.

Ta­?iau ne­leng­va juos au­gin­ti. Rei­kia ži­no­ti, kad j? ve­ge­ta­ci­jos pe­ri­odas il­gas, apie 150 die­n?. Dai­gai au­gi­na­mi šilt­na­my­je ar­ba po prie­dan­go­mis, anks­ti so­di­na­mi ? dir­v?. Briu­se­li­niai ko­p?s­tai, pa­ly­gi­nus su žie­di­niais, ge­riau pa­ken­?ia saus­r?, ne­b?­ti­na j? taip daž­nai lie­ti. Ta­?iau jie m?gs­ta švie­s? ir pa­so­din­ti per tan­kiai ar po me­džiais de­r?s pras­?iau.