Salotos nuo pavasario iki rudens…
Salotų valgome nemažai, atrodytų, kad jų plačiau ir reklamuoti nereikia. Daug jose vitaminų, mineralinių medžiagų. Dar salotos vertinamos dėl švelnaus skonio, puikių dietinių savybių. Neatsitiktinai Vakarų pasaulyje salotos pagal suvartojimą pirmame daržovių trejete, lenkia net mūsų taip mėgstamus kopūstus, burokėlius.
Visą vasarėlę verta turėti salotų. Taigi, kas 3 savaites pasėkime jų po kelias eilutes. Neužmirškime ir jų formų įvairumo, spalvų gausumo. Tai juk ir daržo puošmena! Salotų sėklų pirkime nedaug. Mat geriau sėti retai, kad nereikėtų retinti, laiko gaišti. 1 m² pakanka 0,5 g sėklų, taigi vieną paketėlį ir su kaimynu galima pasidalinti. Bet vis vien teks pirkti kelis, mat juk norėsime įvairesnių…
Verta žinoti, kad salotos mėgsta šviesą, todėl sodo tarpueilyje, po medžiais, jos skurs. Ši daržovė pakenčia žemesnę temperatūrą, ji auga net esant 5°C, nors geriausia temperatūra – 15-20°C. Ir auga salotos greitai, taigi savame darže jas galima auginti nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Ypač garbanotų salotų veisles GRAND RAPIDS ir LOLLO BIONDA, kurias laiku nupjovus greit atželia ir lapeliai neapkarsta.
Mes retai išsiauginame gerų gūžinių salotų. Dėl ko kaltiname sėklą, tačiau dažniausiai patys esame kalti. Salotas pasėjame per tankiai ir joms pritrūksta maitinamojo ploto, todėl tik gležnus lapelius teišaugina. Gūžinių salotų daigų į 1 m²reikia sodinti 15-20 vienetų, kad tarp jų būtų 20-25 cm atstumai. Tik šiltnamyje galima sodinti kiek tankiau.
Kartais sėklą kaltiname ir dėl to, kad salotos apkarto, sužydo. Tačiau priežastys visai kitos. Tai atsitinka, kai būna aukštesnė temperatūra ir pritrūksta drėgmės. Beje, ir laistyti salotas, ypač gūžines, reikia mokėti. Geriau ryte, kad iki vakaro lapai spėtų nudžiūti. O liejant vakare, visą naktį augalai būna drėgni, dažniau pažeidžiami ligų ar pradeda pūti.
sraigeirvarle.lt
2020-02-22 19:40
Dievinu salotas, dėl to labiausiai mėgstu ir vasaros sezoną, kada jų galima užsiauginti savo darželye ir turėti kada tik užsinori. Acto ir medaus padažas ant įvairių salotyčių, ir jau esi sotus ir sveikai pasistriprinęs. Argi ne tiesa?