Vidukl? v?l garsins kold?nai

Stanislava TIJ?NAITIEN? [1]

Vidukl?s kold?n? istorija

Kold?nai iš ties? atkeliavo iš Sibiro. Vir?ja Elyt? Pylipien?, gr?žusi iš tremties, prad?jo dirbti Vidukl?s valgykloje. Sibire kold?nus gardindavo actu, o Elyt? ir valgyklos vir?ja Danut? Zaikauskien? juos patobulino, užpatentavo Lietuvos kooperatyv? s?jungoje ir prad?jo tiekti su spirgu?i? padažu. Apie kold?nus žinojo ne vien aplinkini? rajon? gyventojai, bet ir kit? šali?, toki? kaip Latvija ir net „Didžioji t?vyn?“, žmon?s. Daug sve?i? sulaukdavo Vidukl?, ypa? vasar?, kai prasid?davo vasaros sezonas Palangoje. B?ta sve?i? ir su gražuol?mis „?aikomis“, tarp j? ir Snie?kus, ir kiti aukšti pareig?nai iš CK, net „genseko“ Brežnevo giminai?iai, gr?ždami iš Brežnevo vilos Palangoje, ?ia sustodavo. O kiek džiaugsmo suteikdavo aukšta?giai krepšininkai Sabonis, Mar?iulionis, Chomi?ius ir kt., kurie vargais negalais sugeb?davo ?sitaisyti už maž? staleli?, susilenkti eidami pro
duris. Daug kart? ?ia lank?si V. Noreika, radijo diktoriai V. Kybartas, G. Bigelyt?, J. Baranauskas, daininink?s O. Valiukevi?i?t?, B. Petrikyt? ir kt. Valgykloje dirbo nepaprastai nuoširdžios moterys, kurios jaut? pareig? ir atsakomyb? už kiekvien? apsilankius? ir nor?jo, kad jis sugr?žt? dar ir dar. Daug darbuotoj? iš?jo anapilin, bet dar yra menan?i? tuos mažy?ius „meno“ k?rinukus, apie kuriuos ir šiandien prisimena vyresnio amžiaus žmon?s visoje Lietuvoje.

Darbas buvo itin „mechanizuotas“: didelis emaliuotas dubuo, medinis ko??las, plona maža stiklinait? ir dvi liaunos moteriškos rankel?s, kurios per dien? išminkydavo ir iško?iodavo du maišus milt?, meniškai užlankstydavo tuos mažus kold?niukus (apie 1000 porcij?), koki? dabar nerasi niekur. Skaniausius kold?nus padarydavo Maryt? Žaromskien?, o pa?ius gražiausius – Aurelija Kliknien?. Apie Vidukl?s kold?n? švent?s id?j? ir jos virsm? k?nu kalbam?s su Vidukl?s seni?nijos seni?nu Gy?iu Šulinsku.

– Kaip gim? mintis surengti Kold?n? švent??  [2]

– Dar žiem? kalb?damas su viena m?s? bendruomen?s šeima išgirdau labai daug pagiriam?j? žodži? Žagar?s vyšni? šventei. Tada puoliau aiškinti, kad Žagar? Žagare, o mes, Vidukl?, turime kold?nus. Taip ir kilo id?ja surengti Kold?n? švent?. Tik j? realizuoti ne taip paprasta: reikia
palaikymo komandos, finans? ir dar daugelio dalyk?. A?i? rajono merui R. A?ui, kuris ne tik palaimino ši? id?j?, bet ir sudar? darbo grup? šventei organizuoti, skyr? l?š?. Dabar bandome žod? paversti k?nu, nes norime, kad Vidukl?s kold?nai neb?t? užmiršti ir j? skonis nors trumpam sušildyt? gomur?… Dabar pakeli? kavin?se galima rasti daug  ?vairiausi? recept?r?, form?, skoni? kold?n?, bet toki?, kokius gamino pas mus, niekas nepagamins, nes jie buvo rank?, širdies ir meil?s k?rinys. Tikim?s ši? švent? padaryti tradicine, tod?l miestel?nams tai gera proga pakviesti seniai matytus draugus ar giminai?ius, susitvarkyti, pagražinti save ir savo sodybas.

–    Ar tai reiškia, kad atgims „Vidukl?s kold?nai“?

–    Apie „Vidukl?s kold?n?“ atgimim? gal dar anksti kalb?ti, bet niekada nesakykime niekada. Gal po švent?s atsiras Vidukl?je verslinink?, norin?i? juos atgaivinti. Viena tikrai žinau – ši švent? taps tradicine ir bent kart? per metus gal?sime m?gautisVidukl?s kold?nais.

–    Kas inicijavo skulpt?ros, skirtos Vidukl?s kold?n? šventei, gaminim? ir kas jos autorius?

– Mintis apie skulpt?r?, simbolizuojan?i? solidži? vir?j? su kold?nais, kirb?jo jau seniai. Ruošdamiesi šventei ? socialin? tinkl? „Facebook“ ?d?jome prašym? si?lyti mintis, id?jas, br?žinius. Gavome nemažai id?j?, bet priimtiniausia buvo trylikme?io vaikinuko mintis vir?jos skulpt?r? kurti iš medžio, metalo ir akmens. Š? darb? atlieka vietinis tautodailininkas Darius Janušauskis.
– Kiek l?š? pareikalaus ši švet? ir kas j? finansuoja?

– Reikia apie 27 000 – 28 000 t?kst. Lt. Mes turime Savivaldyb?s skirtas l?šas, turime ir savo miestelio verslininkus-fanus, remian?ius ger?sias id?jas, tad, manau, išsiversime.
– K? naujo ši švent? žada ži?rovams?

– Sieksime, kad ši švent? b?t? žinoma visoje Lietuvoje. Ruošiame kold?n? gaminimo, valgymo varžybas, bus ir kaimišk? rung?i?, nes j? pavalgius reik?s kažkaip išlieti energij?. Vyks amat? mug?, pakviet?me amatinink? iš m?s? rajono ir kit? Lietuvos kampeli?.

Pirmiausia susirinkusieji ? švent? dalyvaus originali? kold?n? gaminimo procese kaip ži?rovai ir valgytojai. Iki 20 val. nebus prekiaujama jokiais karštaisiais patiekalais, išskyrus kold?nus. Po to vyks kold?n? gaminimo bei valgymo švent? ir bus atidengta originali skulpt?ra. V?liau visi gal?s pasivaržyti sportin?se rungtyse, dalyvauti koncerte, susitikti su draugais ir kitaip pramogauti.

– J?s? žodis b?simiesiems švent?s dalyviams.

– Atvažiuokite, nenusivilsite! J?s? laukia nemažas staigmen? maišelis! Švent? prasid?s rugpj??io 4 d. 16 val., o pagrindinis akcentas – kold?n? gaminimas ir valgymas – vyks nuo 19 val. Laukiame vis?, lydim? palankaus dangaus, su geros nuotaikos bagažu, draug? b?riu… .

Vietoj pabaigos – originalus Vidukl?s „pono kold?no“ receptas: paimkite kelias saujas milt?, ?muškite kiaušin?, ?d?kite druskos, ?pilkite vandens ir suminkykite tešl?. Iš riebesnio kiaulienos faršo, pipir?, druskos, kepint? svog?n? ir kiaušinio padarykite ?dar?. Suformuokite kold?nus. ? verdant? pas?dyt? vanden? d?kite kold?nus ir virkite. Nepamirškite ?d?ti meil?s ir dalel?s širdies. Taip gimsta „ponas kold?nas“! Vaišinkite gimines, draugus,  kaimynus, vaikus ir an?kus. Skanaus!